Diskuse:Retardér (brzda)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je skutečně retardér jen hydrodynamická brzda? EDB dělá totéž. A retardér je i označení pro vodní stavby a zpomalovací stavby na silnicích. Tenhle článek zatím vypadá spíše jako reklama jediné firmy. --Postrach 15:21, 13. 8. 2007 (UTC)

Ahoj, článek jsem přeložil z německé wiki de:Retarder. Je možné, že jsou tam nepřesnosti - nejsem technik. Článek jsem přeložil spíš proto, abych se dověděl co to vlastně je ten retardér u náklaďáků. Pak ještě existuje podobné zařízení intardér, ale ten jsem nikde na wiki nenašel... A asi by bylo na místě udělat rozcestník na retardér. Zdravím všechny! --Vit001 06:01, 15. 8. 2007 (UTC)

Přepsáno[editovat zdroj]

Ahoj, doufám, že se na mě původní autor nebude moc zlobit, ale kompletně jsem mu přesal tento článek o retardérech. Přeci jenom o brzcách na náklaďácích něco vím, takže jsem usoudil, že je tohle dílko plné dezinformací a omylů. Prostě a jednoduše - přečtěte si novou verzi a další informace o "retardérech" můžete psát do článků o jednotlivých druzích odlehčovacích brzd. TFSi 21:09, 3. 11. 2007 (UTC)

V článku se píše "U retardérů však nedochází k opotřebovávání, protože energii přeměňují bez tření.", ale přitom všechny brzdy mimo elektrodynamické využívají tření, i motor se opotřebovává, nevím zda tu větu vymazat nebo jak to upravit. --P.01 (diskuse) 22. 9. 2012, 23:07 (UTC)