Diskuse:Relativní většina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Relativní většina?[editovat zdroj]

Zdá se mi, že článek pojednává o tom, co se mnohem běžněji nazývá relativní většina (viz většina), zatímco IMHO základní význam slova pluralita (a abych se přiznal, jediný, který jsem dosud kdy slyšel) [1] [2] se zde vůbec nezmiňuje. Navrhuji proto tento článek přesunout na relativní většina (a příslušně upravit) a zde vytvořit článek o tom druhém významu. --Mormegil 21. 7. 2008, 16:42 (UTC)


No já nevím, ale pluralita snad není většina (dokonce ani relativní ne), jako spíš mnohost, četnost; nebo mnohotvárnost. Varan 28. 7. 2008, 08:28 (UTC)

Tento význam se skutečně používá (například u volebních systémů, ve volbách do parlamentu PSP ČR se získávájí mandáty pluralitní (relativní) většinou. Bylo by tedy asi vhodné vytvořit rozcestník a více článků ? Viz en.wiki --J4kvb 14. 1. 2009, 23:05 (UTC)

Souhlasím s přesunem. V tomto smyslu jsem slovo pluralita v češtině nikdy neslyšel a obávám se, že se jedná o nepodařený překlad z angličtiny.--Sokoljan 4. 4. 2009, 18:03 (UTC)

Matematika a politika[editovat zdroj]

Tématem se nijak nezabývám, ale je trochu matoucí současný stav, kdy vysvětlení pojmu je ryze matematické, zatímco kategorizace i vložená šablona jsou ryze politické. Chápu, že jde o použití jakéhosi matematického modelu v politice, ale to vysvětlení spojitosti s politikou v článku chybí. Prosím znalé editory o doplnění. --Bazi 16. 8. 2010, 18:02 (UTC)