Diskuse:Rakušané

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Rottweiler v tématu „K EV s Nahabederem

Kategorie:Germánské národy[editovat zdroj]

Cinik psal: "Germáni možná neexistují, Germánské národy, které z nich vzešly, nepochybně ano."

Dnešní obyvatelstvo Rakouska je výsledkem mnoha imigračních vln, od před-keltské, keltské, slovanské, germánské, do novověké. Teorie, že Rakušané jsou přímými potomci Germánů se dnes považuje za krajně pravicovou až nacistickou. To nemá místo ve Wikipedii. Nahabedere 13:35, 23. 3. 2008 (UTC)

Zaprvé to bych chtěl doložit, za druhé příspěvek germánů zjevěn převažuje, jak je patrné i z řeči. --Cinik 15:44, 27. 3. 2008 (UTC) A i kdyby z etnického hlediska byla věc sporná, pak Germánské národy lze definovat různě, třeba jako národy mluvící germánskými jazyky a myslím, že není pochybnosti o tom, že v tomto smyslu Rakušané definici zcela jasně naplňují. --Cinik 15:53, 27. 3. 2008 (UTC)

Tedy germánským národem jsou Američani, jak přistěhovalí, tak původní, protože mluví anglicky, tedy germánsky, čeští Romové jsou vlastně Slovani, protože mluví převážně česky nebo slovensky, Lužičtí Srbové jsou taky Germáni, protože mluví hlavně německy, Irové jsou Germáni, protože mluví anglicky, Češi by byli taky Germáni, kdyby nepřišlo národní obrození a všichni by postupně začli mluvit německy? Asi ne. Honza Záruba 21:42, 27. 3. 2008 (UTC)
Jazyky skoro nic neříkají o původu. Kdyby tomu tak bylo, by měli Finové vzhled Maďarů, Kazaši vzhled Turků atd. Očividno tomu tak není (Kazaši mají asijský vzhled). Nahabedere 10:55, 29. 3. 2008 (UTC)

K EV s Nahabederem[editovat zdroj]

1. Germáni, Slované, Románi a Ugrofinové jsou naprosto běžně, na vědecké i laické úrovni, používané kategorizace jednotlivých národů. Nikdo netvrdí, že když jsou Němci, Rakušané, skandinávské národy, Angličané, Skoti a Nizozemci Germáni, že jsou doslova totožní s pravěkými/raně středověkými Germány (totéž platí i u ostatních skupinových označení). Ale moderní národy z těchto skupin vzešly. Zatvrzelé odmítání tohoto faktu (už jednou tu podobná diskuse/hádka proběhla – jak vidno výše) ze strany Nahabedereho považuji za vandalismus.

1b. Byly odstraněny, a to naprosto neodůvodněně a zbytečně, podstatné informace o etnickém pozadí Rakušanů – proto jsem úpravu vrátil zpět

2. „Úplně běžné“ etnické povědomí oddělené od jazyka v Evropě, Asii a Africe rozhodně není! To je výmysl. Opak je pravda: naprostá většina národů této oblasti zakládá své vědomí etnicity na svébytném jazyku (byť ten je často vlastně jen nářečím nějakého jazyka staršího; srov. např. čeština-staroslověnština) a kultuře. Čistě politických národů je v tomto prostoru málo, jsou to výjimky (např. konkrétně v Evropě krom Rakušanů také Bosňáci (tzv. bosenština je politický výmysl), Černohorci („černohorština“ to samé, co „bosenština“), Švýcaři, Vlámové, s výhradami ještě Irové (irštinu/gaelštinu už v podstatě opustili) a Moldavané; obrozenecké pokusy typu Kašubů, Slezanů, Moravanů, Dalmatinců, Rusínů a Jihotyrolanů pomíjím – jinak platí co národ, to jazyk). --Iaroslavvs 30. 11. 2010, 12:56 (UTC)

Nepochyboval jsem o Evropě. Ale v Asii a v Africe (i oni sou částí starého světa) většina národů se NEdefinují na základě společného jazyku. Nahabedere 5. 12. 2010, 21:15 (UTC)
"Germáni jsou naprosto běžně, na vědecké i laické úrovni, používané kategorizace jednotlivých národů". Tato věta je v úplném rozporu s tím co samá česká Wikipedie píše o Germánech: "Germáni je společné označení pro řadu kmenů, které žily VE STAROVĚKU v Evropě". Ani nemluvě o německé Wikipedii kde jsou myšlenky jako "Germánská krev" považované za rasistické a naprosto nepřijatelné.
"Zatvrzelé odmítání tohoto faktu". Wikipedie nefunguje na základě toho že jedna strana prostě prohlašuje její názor jako "fakt", a názor druhé strany jako "vandalismus". Uváděl jsem svoje argumenty a zdroje. Čekám na zdroje které to vyvrátí. Nahabedere 6. 12. 2010, 09:36 (UTC)
Na anglické wiki je to řádně ozdrojovaná věc a to že mají Němci a Rakušani z toho, co se stalo v době druhé světové, takříkajíc, "komplexy", což se projevuje jak v běžnym životě, tak i zde na wikipedii mj. i tím, že všechny informace ohledně Germánů atd. opatrně editují, je jejich problém, tečka--Rottweiler (diskuse) 8. 10. 2015, 22:05 (CEST)Odpovědět