Diskuse:Ptačí chřipka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neví někdo, z čeho pochází označení H5N1, co znamenají ta písmena a čísla, co to je za systém označování a jak se správně píšou? Dnes jsem to v novinách viděl napsané jako chemický vzorec :-), Kdo ví, zkuste do článku doplnit. --ŠJů 18:28, 27. 2. 2006 (UTC)

H5 je typ hemaglutininu a N1 je typ neuraminidázy tohohle konkrétního chřipkového kmene. Hemaglutinin a neuramididáza jsou výběžky na povrchu viru, hematiglutinin slouží k přichycení virové částice na hostitelskou buňku a neuraminidáza stěpí ochrannou hlenovou vrstvu buněk tráv. traktu, aby je virus mohl lépe napadnout. Antivirotika, jako Tamiflu jsou inhibitory neuraminidázy. --Bodlina 18:41, 27. 2. 2006 (UTC)

(doplnění, psáno před edit. konfliktem)

Ta písmena (H a N) jsou zkratky z anglických názvů dvou specifických enzymů, jejichž varianty se ve virech sledují. Nemohu si přesně vzpomenout, čehože jsou vlastně zkratkou, ale ty dva enzymy jsou zodpovědné zjednodušeně řečeno:
a) za infektiblitu - rychlost a průniku viru do buňky - vlastně jakási interakce viru s povrchem buňky - a specifitu vůči hostiteli
b) rychlost postupu infekce uvnitř buňky - nebezpečnost nemoci, když už se mu podaří proniknou dovnitř.
Tyto enzymy mají každý několik známých variant, které se označují číslem. Označení viru je pak dáno kombinací obou variant těchto enzymů
Virus H5N1 má extrémně nebezpečnou mutaci v tom enzymu, který je zodpovědný za průběh infekce uvnitř buňky, ale má sebou relativně neškodnou variantu enzymu, který je zodpovědný za jeho šíření. Obavy panují z toho, co se stane, pokud tento druhý enzym zmutuje anebo si ten vir "vypůjčí" tento enzym od jiného viru - s následkem alespoň obyčejné infektibility... (Bohužel si nevzpomenu, které písmeno označuje který enzym, každopádně existují jiné chřipkové viry jako H3N2 apd.)
Nejsem virolog, proto jsem zformuloval, tak nějak kostrbatě, nyní odkáži na en:H5N1 (a sám se tam podívám)
Hmm, takže H --- en:hemagglutinin zodpovědný je za interakci viru s buňkou a následnou infekci.
--- N = en:neuraminidase zodpovědný je za effektivitu viru uvnitř buňky
Takže, když známe jména - nedej Bože, aby si H5N1 půjčila hemmaglutinin od obyčejné chřipky!
S pozdravem Reo + | 19:07, 27. 2. 2006 (UTC)