Diskuse:Psychoanalýza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

NAvrhl bych vytvořit samostatné heslo "obranné mechanismy" i s těmi zde uvedenými. Zdeněk

něco málo jsem opravil, jinak rozšiřuji. Do podsekce Obranné mechanismy článek považuji za hotový (informačně, formátování není hotový). Sahar 19. 7. 2008, 11:05 (UTC)

Časem by to chtělo jednotlivým kapitolkám věnovat samostatné články a zde je pouze stručně shrnout. Také je potřeba dodělat wikiodkazy ke všem Freudovým pojmům - k některým z nich dokonce už samostatné články existují, takže se občas i něco zamodrá. --ŠJů 19. 9. 2008, 22:48 (UTC)

Tak vnitřní odkazy už jsem se pokusil doplnit. Ještě by to chtělo doplnit pořádné reference (tedy k jednotlivým teoriím a pojmům doplnit údaje o tom, kdy a ve kterém díle je Freud či Freudová zavedli). A naprosto chybí pasáž o kritice psychoanalýzy a o tom, co z ní převzaly které navazující směry a co naopak. --ŠJů 20. 9. 2008, 01:16 (UTC)

jono, ta kritika chybí...rád bych ji napsal, protože osobně psychoanalýzu nemám rád, ale nemám zdroje..to je vždy že někde něco přečtu, ale dohledat to všechno není reálné... ...taky chybí kapitola o psychoanalytické psychoterapii, která se podstatně liší od psychoterapií vycházejících z jiných teorií...ale ty samostatné články k jednotlivým kapitolkám a tady jen shrnutí---já to, co jsem tu napsal považuji za shrnutí...je to imo potřebné, aby šla psychoanalýza pochopit a dál bych to již neredukoval...čili rozšiřovat ano (do samostatných článků), ale nikoliv redukovat. 85.71.70.170 20. 9. 2008, 16:25 (UTC)

Myslím, že třeba tomu seznamu mechanismů obrany ega by oddělení do samostatného článku prospělo. Jednak proto, že nepochází přímo od Freuda (ale je možné ozdrojovat, s čím začal Freud a co rozvinula Anna F.). A za druhé proto, že zatímco "id" a "superego" a vůbec freudovské pojetí pudů a freudovské vývojové fáze jsou úzce spjaty s ortodoxní freudovskou "mytologií", tak ty "obrany ega" tvoří v té teorii oddělitelný modul, který snadno nachází uplatnění i v některých jiných směrech.

Zatímco topografický a strukturální model osobnosti vyjadřují v podstatě stejný problém (vztah vědomých a nevědomých vrstev psychiky), freudovské fáze vývoje osobnosti jsou relativně samostatná část teorie, která s tím topografickým ani strukturálním modelem osobnosti není příliš propojena a jde skoro o samostatný model a samostatnou teorii (kterou je možno postavit vedle třeba Eriksonových fází vývoje). Také si dokážu představit, že by zde byla shrnuta do pěti řádků a odkázána do samostatného článku.

Zatím je délka článku ještě únosná, ale ale do budoucna je neudržitelné, aby tak zásadní a významný směr byl podrobně popsán v jediném článku. Zde by opravdu mělo být hlavně to, co se týká psychoanalýzy jako celku, a dílčí modely a teorie by měly být zvlášť. --ŠJů 21. 9. 2008, 22:17 (UTC)

to určitě ano, ale jen za předpokladu, že je někdo rozšíří....není imho rozumné tento článek nějak kouskovat, protože pak ztratí integritu...


pozn.: odstanil jsem z úvodu Psychoanalýza (neboli freudismus), to "neboli freudismus"...neboť mezi těmito pojmy je rozdíl. Freudismus používá myšlenky psychoanalýzy, ale i jiné myšlenky jiných hlubinných směrů (myšlenky Junga, Adlera, atd.) k objasnění kultury, umění, historie i života. (viz Psychologický slovník od Hartla a Hartlové) Není to tedy psychologický směr !! Je sice pravda, že se tyto pojmy zaměňují (takže to de facto bylo napsáno správně, že psychoanalýza bývá někdy nazývaná freudismem), ale to je nesprávné---a proto jsem to vymazal. Druhá možnost je to tam zase vrátit, ale musí se doplnit tam to slovo 'nesprávně'...a pak to vysvětlit, ale vzhledem k tomu, že se to tam imo moc nehodilo, tak sem to smazal. --Sahar 15. 11. 2008, 18:39 (UTC)