Diskuse:Povstání v Kwangdžu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Petrahba

Článek obsahuje silně tendenční dezinterpretace. Neodpovídá obsahu stejného hesla v EN. Doporučuji korekci na aktuální obsah anglického článku. Pro příklad stačí porovnat úvodní odstavec v CS a EN:

V napjaté vnitro- i mezinárodněpolitické situaci se občané zmocnili zbraní a podařilo se jim obsadit celé město. Navzdory značnému úsilí vlády o klidné ukončení rebelie, o něž osobně na místě usiloval jak předseda vlády, tak prezident Čchö Kju-ha, během povstání zahynulo 191 osob. Vzhledem k rozsahu povstání jde o nízké číslo.

Estimates suggest up to 606 people may have died.[5] During this period, Gwangju citizens took up arms (by robbing local armories and police stations) when local Chonnam University students – who were demonstrating against the Chun Doo-hwan government – were fired upon, killed, and beaten in an unprecedented attack by government troops.

Počet potvrzených obětí je jednoznačně mnohonásobně vyšší než 191. Vláda nevyložila žádné úsilí o klidné ukončení "rebelie", naopak, vláda do města opakovaně vysílala vojenské síly a záměrně občany vraždila, za použití dokonce takových nehumánních zbraní jako jsou plamenomety nebo tříštivé náboje, demonstranty neváhala ostřelovat z bojových vrtulníků. Mezi oběťmi bylo množství dětí a nezletilých. Celkově se tón českého článku pokouší o obhajobu prokázaného zločinu Čon Tu-hwanem kontrolovaného státu. Proč?

Pokud nebude obsah článku upraven, bylo by lepší jej smazat. V této podobě je urážkou obětí masakru a pozůstalých.

Petrahba (diskuse) 30. 3. 2018, 13:09 (CEST)Odpovědět