Diskuse:Pollux

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dvojčata? Snad jen bratři, a to ještě nevlastní, ne? Nemám při sobě Gravesovy Řecké mýty, abych si ověřil další verze báje, ale podle té nejznámější jsou Kastor a Pollux bráchové, jeden byl synem nesmrtelného Dia (a byl tedy také nesmrtelný), druhý měl otce smrtelníka. Má-li někdo při ruce ony Řecké mýty, mohl by to zkontrolovat, já teď nemám ani Petiškovy Staré řecké báje a pověsti. --Luděk 21:03, 16. 7. 2006 (UTC)

Anglicka wiki mluvi o twin brother, italska pouziva gemelli - oboji pusobi dojmem dvojcete :-) Limojoe 18:09, 18. 7. 2006 (UTC)

Pollux vs. Polydeukés[editovat zdroj]

Ráda bych v Řecké mytologii upravila články Kastór, Polydeukés (k předchozí diskusi: byli to nevlastní bratři, nerozluční,označovaní jako Gemini-blíženci.

Ale můj problém je ten, že Polydeukés je přesměrován na "Pollux", což je jeho římské jméno. Já ale potřebuju pro řeckou opravdu Polydeuka. Nechci situaci nějak zkomplikovat, potřebuju zrušit přesměrování Polydeukés na Pollux a bojím se toho, abych to víc nezašmodrchala. Prosím o pomoc, --Evav 09:51, 4. 11. 2006 (UTC)