Diskuse:Pirát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Piráti" operující v Západní Indii v letech 1620 - 1700 byli známí jako bukanýři (buccaneers). Slovo pochází z boucan, dřevěná obruba užívaná pro vaření masa (jinde zvaná barbacoa). Ty byly užívány francouzskými lovci zvanými boucaniers. Tito lovci se stali piráty a své jméno vzali s sebou. Tito piráti nakonec pro nešpanělské evropské staty terorizovaly celé "Španělskě državy" (Spanish Main). Nejznamější z nich byl Henry Morgan. Založili přístavy Tortuga a Port Royal. Port Royal bylo nakonec obsazeno angličany a bylo jedno "z protipiratských center". Bukanýři zanikly ke konci 17. století. Mnoho z nich se dalo na pirátstvý.

Hanry Morgan byl Angličan a byl privatýrem. Hanry Morgan (jak může vyplynout z textu, nezaložil přístavy Port Royal a Tortuga). A nakonec věta "Mnoho z nich se dalo na pirátství" by měla spíše patřit k privatýrům. Nebo se mýlím a knížky co jsem četl jsou špatně napsané? Díky za názory. --George Stobbart 09:15, 31. 3. 2008 (UTC)

Článek je pravopisně příšerný, není psán encyklopedickým stylem, obsahuje řadu údajů zcela pochybných (třeba to s tím pirátstvím ve Středozemním moři), chybí mu jakékoli zdroje... --Váš Mostly Harmless 18:50, 15. 4. 2008 (UTC)

Také by chtělo více prostoru věnovat pirátům u Somálského pobřeží, o kterých jsem tu nenašel ani zmínku (lze cerpat z letosnich cisel 1 a 2 mesicniku ATM) a bylo by dobré popsat i tři vlny piráctví za Mingů a Čchingů v jihočínském moři (doporucuji Like Froth Floating on the Sea: The World of Pirates and Seafarers in Late Imperial South China (China Research Monograph)). Pokud bude někdy čas, možná se na to mrknu sám. --Ozzy 14. 2. 2009, 12:33 (UTC) Tá veta o právach súdov v medzinárodných vodách je čarovná,znamená že príslušné súdy nebudú stíhané?--80.242.33.198 2. 9. 2010, 09:07 (UTC)

Bukanýři[editovat zdroj]

Podle mého a podle Encyklopedie světových dějin nejsou bukanýři jen místním pojmenováním pro piráty, ale vlastní svébytnou kategorií "námořních lupiču". Bukanýři byli v podstatě něco mezi piráty a korzáry. Své akce totiž nesměřovali proti komukoliv, jako to dělali piráti, ale s tichým souhlasem svých vlád (ale narozdíl od korzárů bez nějakého oficiálního pověření) napadali lodě nepřátelských zemí, konkrétně tedy Španělské.

Fíma 19. 9. 2010, 21:47 (UTC)

K bukanýrům[editovat zdroj]

Gun1916 (diskuse) 27. 5. 2013, 19:53 (UTC) Pánové,nechci se teda hádat,ale bukanýři byli svébytnou společností pirátů spadajících okrajově pod francouzskou vládu.Měli vlastní pravidla hospodaření a chování.Francouzská vláda je někdy podněcovala k útokům na cizí plavidla.Kořist nemuseli odevzdávat,možná jen malou část jako daň králi;stačilo že oslabovali cizí loďstvo.Mezi bukanýry byli všechny národnosti Karibiku,i když formálně to byli v podstatě Francouzi.Měli své ostrovy,i když jich bylo méně.Někdy mezi sebou pěstovali homosexualitu,tzv. sdílené lože :D Jinak to znamená vlastnění majetku ještě s jednou mužskou osobou,nemuselo to znamenat zrovna intimní vztah.Ženy mezi nimi ale také byli. Kniha od Anguse Konstama;tam všechno je.Něco jsem možná četl i jinde.Ještě bych dodal nějaké bližší info,ale kniha je v šuplíku a mě se nechce vstávat :D