Diskuse:Pavlína Pořízková

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, chtěl bych pouze upřesnit dramatické události, které předcházely setkání Paulíny se svými rodiči ve Švédsku.

    Po odmítnutí Československých úřadů vydat Paulínu a jejího bratra rodičům do Švédska se zoufalá maminka, mimochodem rovněž nádherná žena, rozhodla požádat tehdy rodinného přítele, který vlastnil soukromé, malé letadlo, aby pro sourozence do Československa ilegálně odletěl s tím, že babička, která je měla ve výchově obě děti vydá na základě dopisu, napsaný Paulíninou matkou, který pilot předá.
    Bohužel se tak nestalo a po dramatickém letu za železnou oponu babička obou sourozenců děti nevydala, považujíc celou akci za provokaci STB. Pilot se vrátil za dramatických okolností zpět do Švédska, načež se Paulínina matka rozhodla pro zopakování letu, jehož se sama zúčastní. 
    Při druhém letu byla však osádka letadla čs. policií zatčena a odsouzena do vězení. Celá záležitost se táhla několik let. Až teprve v r. 1975 na přímluvu ministerského předsedy Švédska mohli oba sourozenci odletět do Skandinávie. Vrátila se i jejich matka, již před tím propuštěna z vězení.
    Není pravda, že otec poté rodinu opustil. Skutečnost byla taková, že Paulínina matka po dlouhém odloučení od manžela navázala novou známost v Československu, načež se manželé domluvili na rozvodu.

Děkuji za pozornost Heinz Lux (diskuse) 2. 9. 2012, 17:06 (UTC)

Zde je clanek z tehdejsiho Rudeho prava, jak se Porizkovi snazili dostat svoje dite clanek: 3. 7. 1971. Pavel Vozenilek (diskuse) 5. 11. 2012, 21:16 (UTC)