Diskuse:Pasivní dům

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tento článek je příliš stručný - kdyby mi tu tak někdo sepsal body, které by si představoval, že by měly článek doplňovat, udělal bych to. Je to nesmírně obsáhlé téma a já nevím, co přesně zde zmínit... Hondrej 24. 11. 2008, 12:26 (UTC)

Mrkni na en:Passive house pro inspiraci. Miraceti 24. 11. 2008, 12:28 (UTC)

Proč Energeticky pasivní dům? V němčině "Passiv Hause", anglicky "Passive house", literatura v češtině se jmenuje "pasivní dům viz např. http://www.veronica.cz/?id=128&i=12 tak proč dělat věci složité. Přídavné jméno energeticky je zbytečné. Jak doslova píše dr. Jan Hollan (který v ČR jako jeden představil a přeložil): "Pojem ,,pasivní dům" je terminus technicus. Je to koncept následovaný první realizací (1991) Wolfganga Feista. Platí pro něj jisté limity, které musí splňovat, aby se tak dal označit... Žádné přívlastky k tomuto termínu nepatří. Jsou dokonce podezřelé - kdoví, co se takovým upraveným názvem myslí. Není to sousloví nijak zvlášť výmluvné, natož takové, ze kterého by každý pochopil, o co jde, ale to není ani označení ,,teploměr". Pojem ,,pasivní dům" aspoň není zavádějící. " viz http://vytapeni.tzb-info.cz/t.py?t=22&i=2758&start=0#text3 Tj. je to koncept dr. Feista, certifikovaný a není důvod ho přejmenovávat. --Pavouk 17. 3. 2009, 17:06 (UTC)

Já vidím sousloví "pasivní dům" (PD) oproti "energeticky pasivní dům" (EPD) jako problémové v tom, že mi jasně neříká co je pasivní (zedníci, podloží, sedání stavby, výstavba na klíč, bez úplatků, nenaštve sousedy?). Asi jako když řeknete, "proměnné značení" namísto "proměnné dopravní značení". Jaksi se předpokládá, že příjemce informace ví, že proměnné značení se užívá zrovna v dopravě, u PD v energetickém smyslu slova. Je tu logická linie Nízkoenergetický dům - EPD - Energeticky nulový dům. Jana Hollana respektuji, ale pohledů může být více.
Nicméně vnímám, že EPD je méně četné v užívání než PD. V prospěch PD mluví i terminologie Jiřího Šály v ČSN 73 0540 (výklad normy). Uvedené je v perexu oboje, přesměrování PD->EPD funguje a jestli to je zásadní problém, nechť se článek přejmenuje z EPD na PD a přesměrování prohodí EPD->PD. Perex ať obsahově zůstane, vysvětluje podstatu termínu. --enemy 17. 3. 2009, 21:20 (UTC)