Diskuse:Partikule

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Žádám o zrušení přesměrování na Částice (slovní druh) a místo přesměrování vytvořit článek o partikulích. (viz též diskusi Diskuse:Částice (slovní druh)) Děkuji. --Kusurija (diskuse) 2. 11. 2012, 18:43 (UTC)

Ani přesměrování na Partikule (hostie) není vhodné, protože důležitější význam je ten filologický. Vhodnější by bylo vytvořit článek o partikulích. --Kusurija (diskuse) 21. 4. 2014, 19:58 (UTC)
Nyní se již nejedná o přesměrování. O filologickém pojmu částice (latinsky partikule) pojednává existující článek částice (slovní druh). V uvedeném článku je o částicích v japonštině jen jedna věta, ale v případě rozšíření by jistě bylo možné informace o částicích v japonštině vyčlenit do samostatného článku japonské částice (jako to má ruská Wikipedie) nebo částice (japonština). Šárka Praha (diskuse) 22. 4. 2014, 18:22 (UTC)
Háček je v tom, že mezi českými japanology je pro termín 助詞 jednoznačný český ekvivalent partikule. A jde o slovní druh s kardinálním významem pro japonskou gramatiku. Kdežto termín japonské částice je o něčem úplně jiném (はい (ano), いいえ (ne), なるほど (jasně) atd.). Rozdíl je asi takový, jako v češtině mezi slovesem a citoslovcem. Bez citoslovcí by byla čeština chudá, ale obešla by se bez nich, bez sloves v žádném případě. (Vaše replika u mne vzbuzuje domněnku, že jste tento odkaz vůbec nezaregistroval.) --Kusurija (diskuse) 22. 4. 2014, 20:49 (UTC)