Diskuse:Panoš

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Smazal jsem odkaz na interwiki - hesla en:Armiger nebo pl:Armiger označují spíše ekvivalent k erbovníkům, neboli erbovním měšťanům, to nebyla šlechta. Navíc srovnání zvláště s anglickým šlechtickým systémem není dost dobře možné. Je to celé jinak postavené.--Jid 27. 11. 2008, 17:03 (UTC)

Přijdal jsem jiná iw. V anglickém článku en:Squire byla iw směřující ne na panoše, ale na zeman (šlechtic). أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 27. 11. 2008, 17:13 (UTC)

Obávám, se že panoše opravdu nemá v anglosaském světě ekvivalent. Navíc ani u nás zas tak přesně nevíme, co ten termín označoval. Kriteriem byla zřejmě urozenost, nikoliv erb. Termín se navíc liší i ve srovnání mezi Čechami a Moravou a zanikl relativně brzo. Ostatně interwiki se nám v důsledku toho trochu zauzlila - z Panoš vede odkaz na en:Squire, popř. de:Schildknappe. Budiž. Ze de:Schildknappe se ale proklikneš do českého výrazu Zeman. Klidně to tak ale nechme, jak to je. Jen ten předložený uzel mi trochu leží v žaludku, to by se asi stávat nemělo.--Jid 27. 11. 2008, 21:16 (UTC)