Diskuse:PS/2 (konektor)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

porovnani s usb[editovat zdroj]

V clanku je odstavecek:

"Úlohu PS/2 v dnešní době postupně přebírá konektor USB, přestože může způsobovat potíže v starších PC a chipsetech. Je to dáno tím, že sběrnice USB využívá na veškeré výpočty (např. umístění kurzoru myši) přímo procesoru, který může být více vytížen. Druhou možností je pak nekompatibilní BIOS, který USB klávesnice/myši nepodporuje. Naopak PS/2 pro tyto výpočty využívá své vlastní sběrnice, která nikterak procesor nezatěžuje."

Nejak se mi to nezda. Konkretne priklad s umistenim kurzoru mysi mi prijde jako uplna blbost. PS/2 i USB slouzi proste k tomu, ze na druhe strane je pripojene nejake zarizeni, pocitac mu posle nekolik bajtu, zarizeni posle nekolik bajtu. Ale zpracovani prijatych bajtu, v zavislosti na tom, o jake zarizeni se jedna, si vzdy musi vyresit procesor. Samozrejme v pripade USB ma to reseni slozitejsi, ale rozhodne si nemyslim, ze by z PS/2 do procesoru lezly primo souradnice kurzoru.

--Jx 19. 5. 2009, 05:24 (UTC)


Je to tak. Hlavní rozdíl je, že PS/2 počítá s tím, že už tam bude připojená myš/klávesnice, zatímco USB je multifunkční a plug&play, tedy probíhá tam komunikace stále, nejen, když to zařízení komunikaci vyžaduje. V odstavečku nikde nevidím zmíňku o tom, že souřadnice jdou přímo do CPU, pokud jde o PS/2, tak CPU je úplně vynecháno.
Dále, USB zatěžuje procesor též tím, že si nejdřív musí načíst své, vcelku dosti složité ovladače, a pak ještě ovladače toho zařízení. Potom je to i danou komplexní (hvězdicovou) topologií, kvůli připojení více zařízení. Zatímco u PS/2 není třeba rozlišovat o jaké zařízení se jedná (jelikož myš i klávesnice mají svůj speciální konektor) a jedná se o jednoduchou sériovou linku s pár vodiči a sběrnicí.
USB též dokáže zatížit ostatní periferie celého počítače, protože si může odebírat de facto el. energie, kolik na ostatní zařízení vyžaduje. U PS/2 je stále stejné napájení, dělané právě pouze na myš/klávesnici.
S USB mívaly také problém starší CPU (rozumějte pod 1000 MHz), kdy jej vytěžovaly až na 50%. S postupem času, bezesporu díky vícejádrovým procesorům tento vliv zanikl. Nicméně u starších operačních systémů se občas stává, že ztrácí kontrolu nad zásobníkem USB, kdy se myš může seknout, potom už pomůže pouze tvrdý restart.
--Sir Aztec 7. 8. 2011, 18:29 (UTC)