Diskuse:Případ Babice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nehtěl by se někdo vrhnout na text a alespoň trochu ho přepracovat a odzdrojovat některá tvrzení? Minimálně příliš emotivní a sugestivní líčení se vzdaluje od encyklopedického stylu... --Formol 12. 8. 2008, 18:44 (UTC)

Celkově zpochybněno[editovat zdroj]

Už jen z letmého pohledu na článek je jasná, že mnoho tvrzení je nutno doložit. Aby se článek nehemžil samým {{zdroj?}}, dal jsem {{Celkově zpochybněno}}. Některé z důvodů:

  1. Není zatím vůbec doloženo, že by Ladislav Malý byl agentem StB. A už vůbec mezi historiky nepanuje konsensus. Naopak mnozí historikové tvrdí opak, totiž že Malý agentem nebyl a že byl jen StB sledován. To je zásadní rozdíl.
    Taky mohl být agentem CIC. :D --Ria
  2. Další sporné tvrzení: ...funkcionáře, kteří byli členy KSČ jen naoko...
    Je jisté, že to ve skutečnosti byli vesničané, kteří nechtěli vstoupit do JZD... --Ria
  3. Formulace Otázkou zůstává: Jak se okresní příslušníci SNB dostali na místo střelby za tak krátkou dobu? To dokazuje, že babický případ byl v režii StB, a příslušníci se zřejmě ukrývali na babické faře, která byla od zatčení P. Drboly prázdná. nemá s encyklopedií nic společného. A když už tady je ta otázka, tak nabízím odpověď: existují doklady o tom, že StB věděla, že se v této oblasti něco děje, a proto tuto oblast co druhý den kontrolovala. Byla v oblasti pravidelně a často přítomna, takže rychlý příjezd není nic udivujícího. Opět: rychlý příjezd SNB není dokladem, že všechno způsobila StB.
  4. Celý článek je prostě založen na tom, že celou akci (včetně zastřelení funkcionářů KSČ!) zorganizovala StB. To je zatím nedoložitelné. A proto článek celkově zpochybňuji. --Daniel Baránek 2. 12. 2009, 19:05 (UTC)
Případ Babice je tak sporná věc, že bude lepší tam tu šablonu nechat nebo zmínit v textu dané rozpory a dát na otázky možné odpovědi. Ani samotní aktéři neměli v celé věci tehdy jasno... a celou akci patrně bohužel zorganizovala StB, jiné vysvětlení podávané například smaotnými komunisty jsou méně pravděpodobná. No, ale budiž. --Ria 2. 12. 2009, 19:30 (UTC)

Babický případ je skutečně v mnohých ohledech neobjasněn. To však neznamená, že je vhodné ponechat zde tento text, který obsahuje mnoho chyb. Je tomu tak i z toho důvodu, že autor nečerpal z materiálů, které byly vytvořeny pracovníky ÚDV, kteří tento případ v 90. letech 20. století prošetřovali. Zatím nejucelenější zpracování představuje publikace Adolfa Rázka: StB + justice: nástroje třídního boje v akci Babice dostupná zde - http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/policie/udv/sesity/sesit6/babice.pdf a aktuální informace zde - http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/policie/udv/publik/babice/text.pdf Z této knihy a článku (a dalších materiálů z produkce ÚDV) je zřejmé, že dosud nebyl nalezen jediný důkaz svědčící o tom, že by byl Ladislav Malý vědomým spolupracovníkem StB (názor o Ladislavu Malém jako agentu StB přejala po roce 1989 i díky médiím značná část naší společnosti jaksi automaticky). Je však velmi pravděpodobné, že Ladislav Malý byl nevědomě řízen, ačkoliv agentem nebyl. Navíc je nepochybné, že StB se pohybovala na moravskobudějovicku již delší dobu a tak tedy přímo dopustila, aby došlo k vraždě v Babicích. Tato skutečnost pak byla záminkou pro likvidaci a diskreditaci především rolníků a kněží. V článku zde na wikipedii jsou však uváděny určité souvislosti chybně a nerespektují chronologii či jsou prostě nešikovně napsány (např. - vysocí funkcionáři MNV, to zní dost divně, ne?). Proto bude vhodnější vytvořit článek zcela nově, tak jak na to upozornil Daniel Beránek s jehož připomínkami naprosto souhlasím. Z nové literatury, kterou by bylo vhodné použít ještě zmínim knihu od dvojice autorů Luďka Navary a Miroslava Kasáčka: Mlynáři od Babic. Nová fakta o osudovém dramatu padesátých let. Brno 2008. Jeník90 5. 1. 2010, 18:55 (UTC)

Fotografie pomníku[editovat zdroj]

V dokumentaci ÚSTR zde na str.58 se nachází fotka jednoho pomníku v Babicích, prezentovaná jako pomník zavražděným funkcionářům MNV (v popisku se hovoří i o znacích komunistů - srp a kladivo). Fotka se s trochou fantazie dost podobá fotce zde v článku (vč. srpu a kladiva), kde je tento prezentován jako pomník obětem tehdejších procesů, což ovšem zdaleka není to samé. Může to někdo vyjasnit? Dík předem -jkb- disk de: 5. 3. 2012, 00:17 (UTC)

Podobnost je dle mě čistě náhodná, pomník v článku je vysoký přibližně dva-tři metry a je to opracovaný hranol (metr na metr) - fotografie v uvedené publikace vypadá jako klasická deska. Nevím, kde a jesteli ještě stále je k dispozici ten původní pomník.--frettie.net (diskuse) 6. 3. 2012, 08:11 (UTC)
Dík. Na str. 58 toho dokumentu ÚSTR jsem neměl na mysli tu desku dole (foto 9), ale pomník nahoře (foto 8), kde není skoro nic vidět? mne zmátla spíš ta poznámka, že na pomníku oněm funkcionářům MNV se mají nacházet symboly kom. moci, které jsou ale dobře vidět právě na tvé fotce, a sice na té druhé File Memorial ... left. Snad půjde o náhodu. -jkb- disk de: 6. 3. 2012, 08:28 (UTC)
Tak to se omlouvám, došlo k přehlédnutí - vypadá to, že ten pomník v té publikaci (i díky blízké věži kostela) by mohl být ten z té fotky v článku. Je velmi pravděpodobné, že jde o stejný pomník. Co s tím?--frettie.net (diskuse) 6. 3. 2012, 09:01 (UTC)
Asi nejlépe vzít kolo, zajet tam a mrknout se zblízka, vo co go :-) - já si skutečně nejsem jist, na té fotce z dokumentace je vidět tak trochu nějaký nápis na pomníku, který na tvých fotkách nevidím, což může být ale tím, že tu stran jsi nefotil. Přečti si v tom dokumentu i text na str. 37 o odhalení pomníku pro funkcionáře MNV, kde je zmínka o pamětní desce pro oběti procesů (to je ona fotka č. 9). Nejsem si jist. -jkb- disk de: 6. 3. 2012, 09:08 (UTC)
Já tu fotku předběžně na de:Fall Babice zakomentoval. -jkb- disk de: 6. 3. 2012, 09:20 (UTC)

K přepracování[editovat zdroj]

Nazdar. Jen poznámečka: těch procesů nebylo 9 ale 15, viz de:Fall Babice, děláno podle Rázka, viz pozn. č. 9, strana 26 na pdf. Viz i výše diskusi o fotografii, to je možná něco jiného. Zdraví -jkb- disk de: 21. 4. 2012, 11:58 (UTC)