Diskuse:Přímý pozitivní tisk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V článku se píše, že Nevýhodou této metody byl nedostatečně kontrastní negativní obraz. Kde se tam používá negativ, když na papíře vzniká podle popisu přímo pozitiv? --Postrach 28. 2. 2010, 18:11 (UTC)

Kdybyste chtěl z tohoto papírového pozitivu další obrázek - kopii, musel byste to pod zvětšovákem osvítit dvakrát. Za prvé vám vyjde negativ a podruhé další pozitiv. No a tenhle první negativ je málo kontrastní...--Svajcr 28. 2. 2010, 21:08 (UTC)
Tak je to ještě jinak, pane, omlouvám se, ale v podstatě v tomto procesu žádný pozitiv ve smyslu jak jej známe z klasiky nevznikne. Jsou to všechno slabé světlé podexponované negativy, které se prohlížejí proti černé podložce v odraženém světle a zdají se nám tak jako by to byly pozitivy.--Svajcr 4. 3. 2010, 07:19 (UTC)

I na klasice můžete vyrobit rovnou pozitiv (s obyčejnými fotografickými papíry, vývojkou, přerušovačem a ustalovačem). A je to také velice málo kontrastní. Negativ tam v průběhu procesu sice na chvíli vznikne, ale je prakticky neviditelný a zmizí v pozitivu. Podle popisu procesu v článku to ale zde vypadá na trochu jiný princip a přímý vznik pozitivu. --Postrach 4. 3. 2010, 09:45 (UTC)