Diskuse:Póry

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je nějaký důvod, proč by měl mít název článku formu množného čísla? --Luděk 17:10, 28. 10. 2006 (UTC)

Je relevantním důvodem skutečnost, že póry jsou mykologický terminus technicus? Jedny kloboukaté houby jsou lupenaté, druhé mají póry, třetí ostny, čtvrté lištny... --HayoBaeß 17:22, 28. 10. 2006 (UTC)

Ve Wikipedii se zpravidla článek zakládá pod jednotným číslem, ale jsou výjimky, kde je množné číslo oprávněné. Proto se ptám, jestli to je tento případ. --Luděk 17:42, 28. 10. 2006 (UTC)

Přiznávám, že článek jsem založil s úmyslem odstranit heslo "Póry" z kategorie Požadované články, aniž bych se pídil po předpisu, zda název v plurálu možno či nikoli. Samozřejmě jsem rozvažoval, jestli je zde množné číslo nezbytné. Je a není. Pór v mykologickém smyslu není žadnou samostojnou strukturou. Vždy, když chce člověk někomu demonstrovat to, co je v článku popsáno že je vespod plodnice takových a onakých hub, pak nepochybně užije termínu póry. Jde o celistvou strukturu nesoucí hymenium. Hovoří se o zbarvení pórů, způsobu připojení pórů ke třeni, šířce pórů; charakter pórů je morfologický znak, a, pokud je mi známo, nikdo se při popisu houby nebaví o jednom jednotlivém póru. Ale jistě pórům samým vadit nebude, když je Wikipedie dle svého úzu singularisuje:-)--HayoBaeß 18:15, 28. 10. 2006 (UTC)

V tomto případě bych se přimlouvala za množné číslo - myslím, že fakt, že je to terminus technicus to dostatečně ospravedlňuje, a pak je to také lepší z hlediska jiných významů slova pór - protože to je zelenina i v struktura, která je zase kdekoliv, ale póry se jednoznačně týkají hub - a chce se někomu přepisovat odkazy ve článcích o houbách na pór (rozlišovač)|póry? --Bodlina 21:39, 28. 10. 2006 (UTC)

Já též souhlasím, pór je zelenina, tedy pórek. Póry jsou něco jiného a běžně se používají v množném čísle. Taky nám ve škole neřikali: „...tak a teď budeme mikroskopovat pór, ale póry:-)“--Juan de Vojníkov 17:43, 3. 11. 2006 (UTC)


prosím o pomoc s článkem hymenofor, který sdružuje termíny lišty, rourky, póry a mnoho dalších, v nichž se nevyznám. díky, --Vojtech.dostal 14:49, 11. 1. 2008 (UTC)