Diskuse:Písmoznalectví

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Věta: "Na rozdíl od grafologie je písmoznalectví disciplínou forenzní." je lež. Napsal ji nejspíše nějaký písmoznalec, který moc dobře ví, že existují i soudní znalci v oboru grafologie (psychologie písma), ale snaží se co nejvíce oddělit grafologii a písmoznalectví - i za cenu lži. Větu jsem vymazal, ale je znovu doplněná... Sice wikipedii fandím, jsem i její donátor, ale vidím, že opravdu to není spolehlivý zdroj informací. lumír

Máte zdroj či odkaz, kterým se dá toto doložit. Jestli ano, tak se to smaže. Zagothal 14. 10. 2010, 20:07 (UTC)
Bohužel ve vámi dodaném zdroji jsem nic nenašel anebo jsem špatně hledal, můžete to upřesnit? Zagothal 14. 10. 2010, 20:24 (UTC)
Aniž bych se chtěl anonyma zastávat (nevím, zda-li má pravdu nebo ne), tak jsem měl takový dojem, že informace má zdrojovat ten, kdo je přidá do článku, nikoliv ten, kdo se je rozhodne (pokud nemají zdroj) smazat. Leda, že by se pravidlo WP:Ověřitelnost změnilo... --Harold 14. 10. 2010, 20:36 (UTC)
Máš pravdu Harolde, já jsem to taky nevracel, ale Formol. A obávám se, že to on nebo někdo jiný zase vrátí, bohužel. Zagothal 14. 10. 2010, 21:05 (UTC)
Ono to bylo myšleno ironicky. :-) --Harold 14. 10. 2010, 21:07 (UTC)

Přesně tak, zdrojuje ten, kdo něco prohlašuje. Ale ten odkaz je na stránky justice.cz, znalci a tlumočníci, psychologie, grafologie. Soudy práci grafologů využívají, i když s největší pravděpodobností výrazně méně než písmoznalců. Že někteří grafologové se snaží suplovat písmoznalce, je politováníhodné a poškozuje to především grafologii. lumír

Dal by se jako zdroj pro tu problematickou větu použít článek http://www.pismoznalectvi.com/news/b-l-beyerstein-jak-grafologie-klame-lidi/ (konkrétně část Policie a soudy využívají grafologii, proto musí být funkční.)? --G3ron1mo 15. 10. 2010, 06:46 (UTC)

Domnívám se, že citace z tohoto článku by byla zavádějící. Článek se totiž zabývá problematikou v anglosaském prostředí. Je skutečně pravda, že grafologie je zapsaná coby jedna ze specializací v evidenci znalců MS ČR (viz lumírův příspěvek výše), nicméně o skutečném přibírání osob zapsaných v této specializaci soudy můžeme jen spekulovat. Důkazem by snad mohla být citace ze systému InfoSoud na stránkách MS ČR, kdy by přispěvatel musel uvést konkrétní spisové číslo projednávané konkrétním soudem, v historii spisu nalézt záznam o zaslání spisu konkrétnímu znalci za účelem vypracování znaleckého posudku a poté dohledat, zda je znalec zapsaný v evidenci MS ČR v uvedené specializaci. Scribbler 3. 6. 2011, 11:57 (UTC)