Diskuse:Péče o potomstvo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Shledávám tento článek velice antropocentrickým - nevím, zdá se mi, že moderní etologie je někde jinde, vzhledem k nedostatku zdrojů bych tipoval na vlastní víceméně laické pohledy na danou skutečnost ** Jeho celkovou faktickou správnost, věcnost a přesnost, alespoň myslím, lze zpochybnit **--MiroslavJosef 13:03, 28. 2. 2008 (UTC)

Konkrétně co se Vám nezdá? --Vojtech.dostal 13:41, 28. 2. 2008 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

  • Mně se třeba nelíbí použití první osoby. Článek by měl popisovat svůj objekt a ne činnost či možnosti skupiny autorů. Já třeba po porodu nic nerozlišoval, pochybuji, že někdo z autorů či čtenářů ano.
  • Fráze obecně můžeme říci odebírá jakoukoliv pravdivostní hodnotu zbytku věty - říci můžeme cokoliv, co nám dovolí mluvidla pronést. Třeba němí lidé nemůžou říci nic.
  • Chybí jakékoliv zdroje, z nichž článek čerpá.
  • Ne všichni savci mají placentu

--Postrach 13:56, 28. 2. 2008 (UTC)

Nějaké reference zkusím najít, jinak je to imho potřebný článek. Autorem je bohužel anonym, takže se původních pramenů nedopátráme. Prosím o pomoc při hledání referencí. --Vojtech.dostal 14:48, 28. 2. 2008 (UTC)
Kdo má chuť a jazykové nadání, můžete si počíst v této anglické práci, citované na wikipedii

No bohužel více času tomu věnovat nehodlám. Možná kdyby na to byla nějaká souhrnná webová stránka nebo kniha, tak by šlo hledat reference líp, ale takhle to je na dlouho. --Vojtech.dostal 19:05, 22. 4. 2008 (UTC)

Konkrétně se mi nezdá[editovat zdroj]

Konkrétně se mi zdá, že je to opsané tak ze 40 let staré učebnice přírodopisu, dnešní poznatky z etologie a ekologie budou formulovány trošku jinak - trochu méně atropocenticky, pokud víte co to vlastně znamená ** Článek danou skutečnost popisuje jakoby z pohledu lidské praxe, což je špatně ** mám za to, že je to celkově zralé na předělání ** souhlasím s tím, že toto téma je velmi dobré, pěkné i potřebné, akorát se mi zdá zpracované nemoderním způsobem - ale mohu se samozřejmě mýlit, nejsem etolog ** současná přírodověda podle mého dost hodně dbá na to, aby nebyla - pokud možno - antropocentrická **--MiroslavJosef 15:05, 28. 2. 2008 (UTC)

Příklad - cituji : "Organismus řeší tuto otázku tím, že ..." - moje nápitka je ta, že organizmus nic neřeší (to je právě atropocentrismus), ba ani příroda nic neřeší (musela by mít nějaký rozum ...). To je jen jeden příklad za všechny ** Je to popsáno trochu jako reportáž z fotbalového zápasu "o potomstvo" - není zde neutrální pohled a zavání to pavědou. **--MiroslavJosef 15:11, 28. 2. 2008 (UTC)

Tak to je trochu jazyková stránka věci. To se dá napravit, ale mimoto půjde o to, zda je to dobře fakticky. --Vojtech.dostal 19:14, 28. 2. 2008 (UTC)