Diskuse:Ozubené kolo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Dannyck v tématu „Kroutící moment

Mimochodem: ozubená jsou i kola pro řetězové převody, hnací kola pásových mechanismů, a podle úvodní definice je ozubeným kolem i hlavice frézy. --Postrach 13. 11. 2009, 21:42 (UTC)

Problém je v tom, že u řetězů nedochází k přenosu síly na principu přímého záběru zub-zub. Jinak pokud myslíte ten válec, přes který je ohnutý pás dopravníku tak to je zase drážkovaná hřídel, nikoliv ozubené kolo. O fréze jistě pojednává jiný článek na téma třískové obrábění, ale nehledal jsem jej. --Hapesoft 13. 11. 2009, 21:50 (UTC)

Neměl jsem na mysli válec dopravníku, ale třeba hnací kolo buldozeru nebo tanku. A u převodů na jízdním kole nebo v rozvodech spalovacích motorů se IMHO také jedná o ozubené kolo - alespoň strojnická příručka, do níž jsem nahlédl, jej tak nazývá. Proto by o něm v článku měla být zmínka. A to zatím není. DOkonce je to úvodním odstavcem vyloučeno. To je podle mne špatně. --Postrach 13. 11. 2009, 22:20 (UTC)

Hnací kolo buldozeru a tanku je rozeta. Ozubená kola pro řetězy se technicky podle strojních tabulek nazývají "řetězová kola" právě z důvodu, že jsou používány pro řetězy a nemají záběr zub-zub i když mají ozubení. Proto tam uvedeny nejsou. Kola pro ozubené řemeny se zase nazývají "řemenice" i když mají ozubení. --Hapesoft 13. 11. 2009, 22:43 (UTC)

Cituji ze strojnické příručky prof. Svatopluka Černocha z roku 1930, str. 503-508: Ozubená kolečka pro válečkové řetězy mají míti větší počet zubů. ... ... Ozubená kola pro zubaté řetězy se strouží ... Ozubené kolo pro blokový řetěz má tvar ... V knize je použit i pojem řetězové kolo, ale jen pro kolo s výřezy, do nichž zapadají oka řetězu.

Pokud tahle kola se zuby nejsou ozubenými koly, byť jsem uvedl odbornou knihu, v níž jsou tak nazývána, mělo by to být v úvodu článku jasně řečeno. A to s odkazy na zdroje, které to podpoří a odkazy na články, které popisují jiná kola se zuby, která se nenazývají ozubená . --Postrach 13. 11. 2009, 23:08 (UTC)

Autor literatury správně uvádí, že se jedná o "ozubené kolo pro ...", od té doby se názvosloví změnilo. S nějakými odkazy se tu od 4.1.2007 nikdo nezabýval. Pokud cítíte potřebu do článku něco doplnit nebo upravit, klidně můžete. Jen pozor aby při editaci nevznikla chyba jako u sklápěcího mostu, který funguje jinak než vzniklo postupnou editací. --Hapesoft 13. 11. 2009, 23:23 (UTC)

Kroutící moment[editovat zdroj]

U popisu animace je: "Protože se větší kolo točí pomaleji, je jeho kroutící moment větší" Není toto naprostý nesmysl? Kroutící moment by měl být větší právě proto že kolo je větší, tzn. rameno síly je větší. S rychlostí otáčení to nemá nic společného. --Dannyck (diskuse) 19. 4. 2018, 01:07 (CEST)Odpovědět