Diskuse:Operace Gothic Serpent

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím, jak si tady tak pročítám tenhle článek, tak to vypadá, že by potřeboval nějaké podstatné změny. Nehledě na to, že je napsaný stylem referátu ze základní školy je tady i několik faktických chyb. Konkrétně v této části textu:

"Krátce na to byl raketou RPG sestřelen další Black Hawk, „Super Six Four“. Tento stroj se však zřítil do části města, která byla vzdálena od hlavních bojů. Pád vrtulníku přežil pouze pilot Michael Durant. Dva odstřelovači z Delta týmu (Randy Shughart a Gary Gordon) se opakovaně nabídli, že se pokusí zabezpečit místo havárie do příchodu záchranného týmu. Po dvou zamítnutích jim bylo povolení nakonec uděleno však s plným vědomím toho, že je to pravděpodobně bude stát jejich životy. Během snahy o udržení místa nehody stříleli členové Delta force do davu ozbrojeného střelnými zbraněmi a kameny. Oba byli nakonec zabiti v akci, takže na místě zůstal pouze pilot, který zůstal klidně sedět a čekal na smrt z rukou rozhněvaného davu, který by ho byl ubil k smrti, kdyby ho členové Aididovi milice nevzali do zajetí. Randy Shughart a Gary Gordon byl za obranu vraku vrtulníku In memoriam vyznamenáni nejvyšším vojenským vyznamenáním USA, to jest Medailí cti."

Pokud vím, tak sestřelení přežila celá posádka, tzn. pilot, kopilot i oba crew-chiefs. Samozřejmě, že celá záchranná akce je plná otazníků, protože jediný zdroj informací je Durant, který jako jediný přežil, ale přesto se něco málo ví. Shughart a Gordon vyprostili posádku a utvořili obranný perimetr. Gordon byl zabit, když měl v posledním zásobníku 5 nábojů. Shughart dal Gordonovu pušku Durantovi a střílel ještě dalších deset minut, než vyplýtval zbylou munici a byl zabit. Somálci poté umlátili k smrti boje neschopnou posádku, Durantovi zachránilo život jen to, že na místo přišli muži z Aididovi milice a vzali jej jako rukojmí.

V tom článku to vypadá jako by ho někdo napsal na základě filmu Černý jestřáb sestřelen, což asi není nejlepší varianta.--Lidoott (diskuse) 31. 12. 2012, 12:44 (UTC)