Diskuse:Omítkářský talíř

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mercy me blokla. S obrazkem budete muset pockat. ... Je někde v literatuře pojmenován ten nástroj právě takhle (se spojovníkem a s tvarem omítkářsko-) ? Asi by bylo dobré to doložit odkazem na tu literaturu. --Postrach 13. 11. 2009, 21:44 (UTC)

Nebylo by lepší než diskutovat o stylu, vzhledu a zdrojích článku opravit věcnou chybu ve větě: Dnes už ho jen vzácně nějaký zedník používá, protože je zvyklý na jeho přednosti. ? Zářný příklad toho, jak se hledáním komára přehlédne i slon. --Hapesoft 13. 11. 2009, 23:48 (UTC)

Editujte s odvahou --Postrach 14. 11. 2009, 00:10 (UTC)

Chtělo by to obrázek. Nejsem zedník, ale už hodně dlouho se zabývám domovními elektroinstalacemi. Viděl jsem tedy mnoho zedníků i s jejich nástroji (fanka, hladítko, lžíce), ale tohle (Omítkářsko-maltový talíř) jsem nikdy neviděl. Tím nechci zpochybňovat, že ve své době to mohl být používaný nástroj. Udivuje mne, že se autor nepustil spíš do nástrojů dnes běžně používaných, které jsou dobře popsané v literatuře a jsou k nim na Commons i obrázky.Leotard 14. 11. 2009, 08:23 (UTC)

Toto udělátko si lze představit jako poklici na prádelní hrnec, když je uchem dolu. --Hapesoft 14. 11. 2009, 08:26 (UTC)
Nemám problém si to představit. Spíš se bojím možnosti záměny. Zednická naběračka (fanka) má také tvar nádoby kuželovitého tvaru, ale držadlo je připojeno zboku tak, že osa držadla směřuje jakoby do středu nádoby. Dále jsem viděl talíř, pomůcku pro omítkáře, kde plocha pro maltu byl rovný disk (kruh) z ocelového plechu, zespodu bylo připojeno držadlo, jehož osa byla kolmá na plochu talíře. Oba instrumenty existují, držel jsem je v ruce, na Commons nenašel. Se zde popisovaným Omítkářsko..... snadno zaměnitelné.Leotard 14. 11. 2009, 09:09 (UTC)
Nejsem znalec, ale mám intenzivní pocit, že to, co jste viděl Vy bylo právě toto, o čem pojednává tento článek, totiž "zednický talíř" (což by IMHO byl asi správnější název) --MiroslavJosef 14. 11. 2009, 09:14 (UTC)
Článek jasně říká, že jde o mělkou nádobu s okrajem. Podle popisu spíš obdoba nádoby, jako je například fanka. Já jsem viděl a držel v ruce nástroj, který byl rovný, bez okraje. Lžíce, používaná k omítání z tohoto talíře byla trojúhelníková, ne lichoběžníková. Držadlo talíře, který jsem viděl já, bylo připevněno k talíři v jednom bodě, nikoli ve dvou, jako u poklice na prádelní hrnec. Abych to trochu zamotal, přidávám ještě další nástroj, na cs:wiki tuším také nepopsaný: hladítko. Ocelová deska, obdélníkového tvaru. Držadlo připevněno ve dvou bodech, osa držadla rovnoběžná s plochou desky. Používá se k uhlazování omítky, ale rovnou plochou nahoru se často používá k nanášení tmelů, lepidel, štuku. Mnohokrát jsem to viděl používat jako zásobník spárovacího tmelu nabíraného špachtlí.Leotard 14. 11. 2009, 09:36 (UTC)
Fanka je hluboká a má malý průměr, ten talíř je fakt jak poklice od prádelního hrnce, velký průměr a mělký (malá hloubka). --Hapesoft 14. 11. 2009, 09:47 (UTC)
Diskusi lze myslím uzavřít s výsledkem, že existují zednické nástroje zde dosud nepopsané (zednická lžíce, hladítko, zednický talíř dle mého popisu). Přesto trvám na tom, že jediný, třeba neumělý nákres zmíněného udělátka by byl za sto slov popisu.Leotard 14. 11. 2009, 10:08 (UTC)
Naprosto souhlasím,bohužel jsem už starší (63 let)a neovládám dobře počítač, takže skicu,kterou bych snadno nakreslil, neumím vložit.Jako památkářský zedník jsem si na omítkářský talíř zvykl a pracuji s ním dodnes,i když je to už muzeální záležitost.Patřím (zatím-musím to zaklepat)mezi lidi,kteří za celý život neví,co to je bolest v zádech,takže s ním mohu dělat.Myslím si, že i když je to už muzeální kus,i historii je třeba zdokumentovat.Za takových 20 let by to už byla absolutní nechytačka.Pan Leotard má pravdu,talíř by mohl být i rovný,ale šel by pak využít jen z 50%,na hustou maltu,často se však musí nahazovat i malta řídká,až tekutá,takže to kuželové zahloubení je nutné.Máte také ,pánové pravdu,že dnešní zedníci nahazují z hladítka.Na talíř však si dám malty více a po každém nabrání malty si s talířem levičkou pootočím,takže nabírám ze stále stejné,uhlazené vrstvy přesně stejné množství malty.--Kajan112 15. 11. 2009, 17:08 (UTC)
Zkusim Vám to nakreslit, jen mi řekněte, jestli je držadlo kolmo (svisle) jak se drží nebo souběžně k ploše jako u hladítka. --Hapesoft 15. 11. 2009, 17:38 (UTC)
Držadlo je kolmo dolů,z boku to vypadá jak písmeno T.Díky za Vaši pomoc a pochopení.--Kajan112 15. 11. 2009, 20:27 (UTC)
Držadlo musí být kolmé a v ose, aby bylo možné taliřem pootáčet, což by u pokličkového držadla nebylo možné.--Kajan112 15. 11. 2009, 20:43 (UTC)
Vypadá to jako činel (bez středového vydutí), do kterého zapíchnete uprostřed rukoleť šroubováku. --Postrach 15. 11. 2009, 21:24 (UTC)
Díky těm, kteří se rozhodli zhotovit obrázek. Sám to neumím, obrázky pro mne dělá syn a ten teď tvoří nějakou semestrální práci. V literatuře i v reálu jsem skutečně viděl jen to provedení s rovnou pracovní deskou bez okraje. Jednu knížku přidám do článku do rubriky Literatura.Leotard 16. 11. 2009, 07:20 (UTC)
Aby bylo jasné, o čem píšu, přidal jsem obrázek a odkaz na ten nástroj bez okraje do en:wiki. Po doplnění správného obrázku prosím ten odkaz smažte. Tento typ "talíře" je také v literatuře Zednictví..., kterou jsem přidal.Leotard 16. 11. 2009, 10:42 (UTC)
Díky za obrázek-to je přesně ono!Přidám ještě jednu lahůdku.Když jsem pracoval v Rakousku u jednoho starého pána,vzal jsem si sebou také talíř.Udiveně nad ním kroutil hlavou,a pak mi řekl, že přesně takový viděl v Itálii,kde ho ale používali vinaři ke sklizni hroznů.A to na pergolách.Vinař stál na štaflích skrz tu zeleň, v pravé ruce držel nůžky a odstřihoval hrozny,v levé ruce držel talíř pod tou spletí větví a odstřižený střepec vždy propadl do nastaveného talíře.Po staletí vždy na léto přicházeli k nám za prací party italských štukatérů.Nevíme,kdo to vynalezl první, zda oni, nebo vinaři.Ale ty druhé napadlo, že by to také mohli použít.Existuje i vinařský talíř?--Kajan112 17. 11. 2009, 17:14 (UTC)