Diskuse:Odstředivá síla

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuju sloučení, protože oba pojmy spolu úzce souvisí a při rozšíření by významné části článku byly shodné. Na enwiki je mají sloučené: en:Centrifugal force a en:Centrifugal acceleration --Beren 12:26, 25. 9. 2005 (UTC)

Článek byl sloučen, dle předchozího návrhu. Vrba 13:19, 26. 10. 2005 (UTC)


Já bych spíše navrhoval úplné odstranění prvního odstavce. Tak, jak je napsán, je maximálně zavádějící a z kinematického hlediska chybný. Pokud autor mluví např. o pohybu částic v odstředivce a danými vztažnými soustavami myslí rozdělení pohybu na rotační a posuvný, musí také uvést, že se v tomto případě jedná o přímočaré zrychlení. Pokud někdo napíše, že "odstředivá síla způsobí odstředivé zrychlení", je to signál k tomu, aby čtenář tyto stránky urychleně opustil.
Belzebuc 6. 11. 2009, 16:24 (UTC)

Skutečné a zdánlivé síly[editovat zdroj]

Při křivočarém pohybu (pro jednoduchost uvažujme pohyb rovnoměrný po kružnici) se setkáváme se dvěma odlišnými typy odstředivé síly, ale současný text hesla mezi nimi nerozlišuje a navíc sugeruje zcela nesprávnou představu, že jakákoli reakce je zdánlivá síla. Jeden typ odstředivých sil je reakce pohybujícího se tělesa na druhé, které mu uděluje dostředivou sílu. Například vlak v zatáčce působí odstředivou silou na kolejnici a velikost této síly je úměrná hmotnosti vagonu. Tato síla je skutečná, nikoli zdánlivá. Druhá odstředivá síla je ta, která působí na lidi uvnitř vagonu směrem od středu zatáčky. To je síla zdánlivá, protože není způsobena žádným tělesem a neexistuje k ní žádná reakce. Je "způsobena" pouze tím, že situaci popisujeme v soustavě spjaté s vagonem, která není inerciální a tudíž v ní neplatí zákon setrvačnosti. Tělesa v této soustavě se pohybují s odstředivým zrychlením proto, že sama vztažná soustava zrychluje dostředivě vůči soustavě inerciální. K vysvětlení tohoto zrychlení zavádíme v soustavě vagonu zdánlivou odstředivou sílu, která je úměrná hmotnosti tělesa, např. cestujícího. Článek je třeba přepsat, aby toto jasně vysvětloval, jinak je celý text z fyzikálního hlediska zavádějící. --egg 1. 6. 2010, 14:49 (UTC)

Ano, taky to nejak takto chapu. Nemohl bys casti tohto texty zkopirovat do clanku? Bylo by to lepsi nes ted. Franp9am 2. 2. 2011, 15:39 (UTC)

Já to napíšu pořádně encyklopedicky, jen to bude ještě chvíli trvat. --egg 2. 2. 2011, 18:33 (UTC)

Tak, konečně jsem se k tomu dostal. Doufám, že je to teď jasnější. Z předchozího textu se nedalo použít vůbec nic. --egg 20. 7. 2011, 19:46 (UTC)