Diskuse:Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Náměty na vylepšení článku[editovat zdroj]

(Pro studenty VŠE v rámci předmětu Informatika)

Článek obsahuje poměrně velké množství informací a úvod je napsán celkem dobře, hezky je udělán infobox, i s vlastní fotografií. Mám však několik zásadních výtek. Jednak v článku nenalezneme vůbec žádné zdroje. Jsou tu sice odkazy na oficiální stránky školy (+ jedno užití referencí, ovšem opět pouze na oficiální stránky školy), ale chybí nějaké nezávislé zdroje (které jsou důležité k nestrannému popisu subjektu článku). K absenci zdrojů se váže druhá, závažnější výtka, a tou je podezření na porušení autorských práv (ve Wikipedii se na to používá zkratka copyvio). Do článku jsem umýstil šablony zakrývající problematické pasáže (celá sekce Historie, část sekce Aktivity a prezentace školy na veřejnosti), ale mám dojem, že i další části mohou být opsány (např. některé věty v popisu jednotlivých oborů), pokud tomu tak je, měly by se také odstranit. Nestačí změnit či vynechat pár slov (jako v sekci Historie), je potřeba použít vlastní formulace a i potom odkázat na zdroj. Je samozřejmě možné i doslovně citovat, pak je ale nutné text jasně označit (a opět uvést zdroj). --Byrnjolf 14. 5. 2013, 15:17 (UTC)

Autorská práva[editovat zdroj]

Chtěl bych se teda zepatat jak niný upravit historii školy. Stačí, když ji přepíšu a za ní dám referenci na dokaz na webowé stránky? --Xposz00 (diskuse) 16. 5. 2013, 13:34 (UTC)

Ano, pokud napíšete vlastní text, užijete vlastní formulace a za každý odstavec dáte referenci, mělo by to stačit. Ideální by ještě bylo použít zdrojů více, nejlíp nějaké nezávislé (stránky školy jsou zdrojem závislým), třeba novinový či odborný článek. --Byrnjolf 16. 5. 2013, 13:54 (UTC)