Diskuse:Norimberský kodex

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

- Dobrovolný souhlas lidského subjektu je zcela zásadní. To znamená, že zúčastněná osoba by měla mít právní způsobilost k udělení souhlasu; měla by být umístěna tak, aby mohla vykonávat svobodnou volbu, bez zásahu jakéhokoli prvku síly, podvodu, podvodu, nátlaku, překračování síly nebo jiné postranní formy omezení nebo nátlaku; a měl by mít dostatečné znalosti a porozumění zahrnutým prvkům probírané látky, aby mu umožnil učinit chápavé a osvícené rozhodnutí. Tento druhý prvek vyžaduje, aby mu byla před přijetím kladného rozhodnutí experimentálním subjektem sdělena povaha, doba trvání a účel experimentu; způsob a prostředky, kterými se má provádět; rozumně lze očekávat všechny nepříjemnosti a rizika; a účinky na jeho zdraví nebo osobu, které mohou případně pocházet z jeho účasti na experimentu. Povinnost a odpovědnost za zajištění kvality souhlasu spočívá na každém jednotlivci, který zahájí, řídí nebo se účastní experimentu. Jde o osobní povinnost a odpovědnost, kterou nelze beztrestně delegovat na jiného.

- Experiment by měl být takový, aby přinesl plodné výsledky pro dobro společnosti, nezískatelný jinými metodami nebo studijními prostředky, a neměl by být náhodný a zbytečný.

- Experiment by měl být navržen a založen na výsledcích experimentů na zvířatech a znalostech přirozené historie onemocnění nebo jiného studovaného problému, aby očekávané výsledky ospravedlňovaly provedení experimentu.

- Experiment by měl být veden tak, aby se předešlo veškerému zbytečnému fyzickému a duševnímu utrpení a zranění. Neměl by být prováděn žádný experiment tam, kde je a priori důvod se domnívat, že dojde ke smrti nebo invalidizujícímu zranění; snad kromě těch experimentů, kde experimentální lékaři také slouží jako subjekty.

- Stupeň rizika, který je třeba podstoupit, by nikdy neměl překročit míru určenou humanitární významností problému, který má být experimentem vyřešen. - Měly by být provedeny náležité přípravy a měla by být poskytnuta odpovídající zařízení k ochraně experimentálního subjektu před i vzdálenými možnostmi zranění, invalidity nebo smrti.

- Pokus by měl provádět pouze vědecky kvalifikované osoby. Ve všech fázích experimentu těch, kteří experiment provádějí nebo se do něj zapojují, by měl být vyžadován nejvyšší stupeň dovednosti a péče.

- V průběhu experimentu by lidský subjekt měl mít možnost experiment ukončit, pokud dosáhl fyzického nebo duševního stavu, kdy se mu pokračování experimentu zdá nemožné.

- V průběhu experimentu musí být odpovědný vědec připraven ukončit experiment v kterékoli fázi, pokud má pravděpodobně důvod věřit, při výkonu dobré víry, nadstandardních dovedností a pečlivého úsudku vyžadovaných od něj, že pokračování experiment bude pravděpodobně mít za následek zranění, invaliditu nebo smrt experimentálního subjektu.