Diskuse:Neutrální Moresnet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Při vší úctě, jaké vojsko by mohla postavit dvousetpadesáti(nebo i dvoutisíci)hlavá vesnice, a k čemu by jí bylo dobré? Jaké vojsko mají plně suverénní Vatikán, Andorra, Monako a San Marino? Problém je ve velikosti, ne statutu.

IMO není nutné se držet en: tak doslovně; mimochodem, podle toho odkazovaného websitu to i se službou rodáků v armádách sousedních zemí bylo komplikovanější. --Malýčtenář 12:22, 2. 2. 2005 (UTC)

Prostudoval jsem si zmíněné materiály a nyní lépe rozumím Vašim argumentům, nicméně stále Vám musím oponovat. Pokud by jejich status zahrnoval právo mít armádu, mohli by se rozhodnout žádnou nemít stejně jako Vatikán, Andorra, atd., čímž by problém vyřešili a nemuseli by trnout v nejistotě, zda se oba sousední státy rozhodnou využít tehdejšího statusu a povolat je do zbraně. Nakonec se tak nestalo, nicméně tak mohly kdykoliv učinit a tedy to problém tehdejšího statusu byl. --Beren 16:40, 2. 2. 2005 (UTC)


V žádném případě nešlo o stát a dokonce ani z textu to nijak nevyplývá. Aby to mohlo být považováno za stát, musel by být Moresnet aspoň jedním uznávaným státem uznán. A z textu se dokonce ani nezdá, že by to obyvatelstvo nějak zvlášť existovalo. Šablona esperanto zde se mi rovněž nelíbí, kvůli jedné iniciativě, byť podstatné z hlediska esperanta ... Na druhou stranu do kategorie esperanto to patří. --Nolanus C E 10:17, 11. 12. 2007 (UTC)