Diskuse:Nero

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Výhrady k článku[editovat zdroj]

Mám výhrady k článku o Neronovi .... V současné době vyšla trologie Sfinga ... záhady historie, autor Hans-Christian Huf. Zabývá se pátráním po historických skutečnostech . V jednom z dílů je i kapitola o Neronovi - a jak to tak vypadá, podle některých hist. pramenů nebyl Nero ani zdaleka TAKOVÁ stvůra ...

Konkretizujte prosím své výhrady... V současném podobě nelze vaši výhradu jakkoliv zohlednit, protože neobsahuje žádná konkrétní data... Cinik 09:59, 19. 5. 2005 (UTC)

Já s výhradami zčásti souhlasím, vlastně jsem sám přemýšlel o tom, že bych článek upravil, ale zatím nebyl čas. Jde také o to, že by se jako zdroj informací neměla uvádět Jarmila Loukotková, která je při vší úctě autorkou historických románů, a nikoli pramenem. Tím jsou v tomto případě Tacitus, Suetonius, Cassius Dio a zčásti i Flavius Iosephus. Všechny fámy a základní informace pocházejí z těchto zdrojů a ne odjinud. V nich je Nero líčen víceméně nepříznivě, což ale souvisí s optikou pisatelů a "adresáty" jejich spisů, tedy se vzdělanými (senátorskými) kruhy (těm se Neronovy samovládné sklony pochopitelně nelíbily). Je tedy pravda, že máme co dočinění s tendenčními prameny, které potřebují důkladnou analýzu, mnohdy i přehodnocení, na druhé straně se však teď s "rehabilitacemi" některých tradičně "zlých" císařů tak trochu roztrhl pytel (příkladem jsou např. nové biografie Caliguly). Třeba s tím během příštích dní něco udělám. Jirka O. 10:41, 19. 5. 2005 (UTC)

Nero žhář?[editovat zdroj]

Nero byl, jek je v članku řečeno milovnikem uměni a do říma vozil umělecke skvosty z celé říše. Ve svém ohromném paláciměl tisíce divadelních rekvizit protože divadlo bylo jeho oblíbenou zábavou. Nero rozhodně nebyl takový blázen jako například Caligula. Byl řádně vychován svým učitelem Senecou a byl taky velice inteligentmí. Mně se zda velice nepravděpodobne že by Nero neviděl nasledky svych činů a způsobil požár, který postihl nejvíce jeho palác. Něco takového by neudělal ani schyzofrenní císař Tiberius v posledních letech svého života, kdy uprchl z Řima na ostrov Capri, a který považoval Řim za zkažený a odholaný svého stareho císaře zlikvidovat. Musim zde na Neronovu obhajobu říci i to že byl v některých věcech jeden z těch normálnějších císařů. Nevzrušovaly ho například proudy krve v gladiatoských zápasec ve kterých si tehdejší společnost libovala. A za jeho sexualními výstřelky stála výchova jeho matky. Možná že kdyby Nero prožil normální mládí a na trůn nastoupil ne v sedmnácti ale třeba va třiceti, tak by o něm historie nepsala jako o žháři a krvežiznivem pronasledovateli křesťanů, ale jako o prvním umělci na římskem trůnu. −martasek007

urg. upr[editovat zdroj]

Článek se opírá o románové dílo J. Loukotkové Není římského lidu, román je to skutečně pěkný, nic proti němu, ale jako každé románové dílo, ignoruje některé skutečnosti a některé si upravuje. Článek je zcela neencyklopedický a jedinou cestou jak z něj udělat pravdivý, fakta neignorující článe je ho kompletně přepsat, jediné co je správně jsou interwiki a datum narození. ** doplňuji také knihu Quo vadis - ta o něm pojednává také podobně, Loukotková se inspirovala především v něm --MiroslavJosef 14:02, 14. 5. 2008 (UTC)

K podpálení Říma, mám za to, že se bere jako fakt, že Řím nepodpálil Nero, byl v tu dobu mimo město, dokonce ho ani nenechal podpálit. To, že by Řím podpálili křesťané není nemožná verze.

Myslím, že stavba "nového a krásnějšího Říma" nedokumenuje Neronovi špatné vlastnosti.

S příkazy k sebevraždě a odvlékáním, nechci se přít, ale mnoho umělců bylo do tohoto spiknutí skutečně zapleteno.

Když půjdu do detailů, tak se nejmenoval celým jménem Nero Claudius Drusus Germanicus, ale Nero Claudius Drusus Caesar Augustus Germanicus, ale to je jen drobný lehce opravitelný detail. Pokud jsme v detailech, tak Nero byl ženatý 3x.

Nero netrpěl přehnanou představou o své důležitosti, on důležitý byl, bzl nemocnějším mužem tehdejšího světa.

Větu "Mučení, věznění a popravy probíhaly téměř nepřetržitě celé dny" si vykládám jakože popravčí jeli na tři směny a nepopravovalo se pouze v přestávce na oběd. No římanů sice nebylo málo, popravených také bylo dost, ale zase taková jatka to nebyla Vrba 14:31, 22. 3. 2007 (UTC)

Editace 82.119.242.94[editovat zdroj]

[1]

Asi došlo k nepochopení. Že Nero nebyl podle Tacita v Římě, máme v článku později. Že Nero pronásledoval kvůli požáru křesťany, to Tacitus taky píše.[2] Proto to revertuji. Je potřeba najít lepší formulaci. Miraceti 13:58, 14. 5. 2008 (UTC)

Zmínky o požáru[editovat zdroj]

Dovolím si také drobnou poznámku - trochu neodpovídá text v pasáži o velkém požáru. Na jednom místě stojí, že se o něm zmiňuje pouze Tacitus a Plinius. O odstavec níže se ale dočítáme, že Suetonius a Cassius Dio viní z požáru Nerona. Takže požár každopádně také zmiňují... Meridas 25. 7. 2008, 08:38 (UTC)

Zvláštní je, že z historiků, kteří v této době žili, se o tomto požáru zmiňuje pouze Plinius starší a Tacitus. Suetonius a Cassius Dio v té době nežili. Miraceti 25. 7. 2008, 08:56 (UTC)

Ano, to je pravda....byť nežili o mnoho později, Suetonius se zřejmě narodil jen dva roky po Neronově smrti... Meridas 27. 7. 2008, 19:39 (UTC)