Diskuse:NHL 2010/2011

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bohužel opět typická ukázka velkého nešvaru cs.wiki kterým je čechocentrismus. --Jowe 19. 9. 2010, 10:16 (UTC)

Co tím myslíš?--Saldenio 20. 9. 2010, 15:06 (UTC)
Pokud článek o kanadsko-americké hokejové lize obsahuje ze 3/4 seznam českých a slovenských hráčů, kteří tuto ligu hrají je to evidentně špatně a jedná se o čechocentrismus případně o slovakocentrismus. Proč tam není seznam třeba švédských nebo ruských hráčů ? Jsou snad méně významnější ? Seznam českých hráčů kteří hrají v sezóně 2010/11 NHL jistě na WIkipedii patří, neměl by však být základem článku o NHL 2010/11, ale měl by být v samostaném článku. Viz můj návrh na rozdělení. --Jowe 20. 9. 2010, 15:15 (UTC)
To máš pravdu, ale české čtenáře wikipedie toto bude jistě zajímat více než švédové. Pochybuji, že českou wikipedii čtou ve větší míře jiné národy než ten český a víš moc dobře, že se bude článek v průběhu rozšiřovat, tak že tato část nebude tolik bít do očí. Je to jedna z mála věcí, která se zatím dala doplnit. Vycházel jsem z článků o předcházejících ročnících. Nejsem pro to, aby se zakládaly zvláštní články pro seznamy hokejistů určitých národností v jednotlivých ročnících. To by potom bylo dost nepřehledné a vůbec přeplácané. S pozdravem--Saldenio 20. 9. 2010, 16:12 (UTC)
No to co píšeš je právě ten čechocentrismus. A proč myslíš, že české čtenáře zajímají víc Češi a Slováci v NHL než třeba Švédové ? Mě by třeba zajímal seznam všech švédských hokejistů kteří hrají NHL úplně stejně jako českých nebo slovenských. Většina těch co sledují NHL ji nesleduje kvůli nějakému národnímu patriotismu. --Jowe 20. 9. 2010, 18:11 (UTC)
Zdravím, jestli chceš založit další články se seznamem hráčů určitých národností, tak to udělej. Já se bránit nebudu. Jen je zvláštní, že to řešíš až teď. Tabulky se seznamem českých a slovenských hráčů do těch článků o sezonách NHL začal kdosi psát už před rokem nebo kdy. Já nejsem autor nápadu a je mi to jedno. Jen si myslím, že se tu řeší s prominutím hovadiny místo toho, aby jsme vychytávali opravdové chyby a že jich tu je dost. S pozdravem --Saldenio 22. 9. 2010, 16:17 (UTC)
Že se něco dělá už delší dobu špatně není důvodem k tomu abychom to nezačali dělat lépe. Podobné věci jsem řešil i jinde. Bohužel spousta wikipedisů si plete encyklopedii s fanouškovským webem. A podle toho také kvalita sportovních článků vypadá. Rozhodně mou připomínku nepovažuju za hovadinu, ale za docela zásadní koncepční věc. Srovnám-li českou verzi tohoto článku se zahraničními verzemi, tak ta česká z toho vychází právě díky fanouškovskému pojetí nejhůř. --Jowe 22. 9. 2010, 18:42 (UTC)
No dobrá, ale než zakládat další vedlejší články, tak jsem radši pro smazání tabulky a dál bych to neřešil.--Saldenio 22. 9. 2010, 19:15 (UTC)

Neutralita[editovat zdroj]

Zdravím všechny. Promiňte, ale zdá se mi jako by autoři tabulek nečetli diskusi výše. Jowe mi vyčetl, že jsem do článku vložil tabulku s českými a slovenskými hokejisty a dohodli jsme se na jejím smazání, aby se tam o pár týdnů později vrátila od jiného autora. Nic jsem nenamítal, ale teď je to s tím upřednostňováním Čechů a Slováků přehnané. Vyděl jsem, ve shrnutí, že do článku kdosi přidal přestupy hokejistů, tak jsem si říkal to je fajn, to je bezva doplněk, ale po nakouknutí jsem spíš skřípal zubama. Zase jen Češi. To samé bodování pouze českých hokejistů nemá v článku co dělat a když už, tak by museli být vypsány všechny národnosti, což je asi nesmysl. NHL je severoamerická liga a neměli by se vypichovat pouze Češi. Zde opravdu národní hrdost nemá místo, článek má popisovat neutrální a nezaujatý pohled na věc a to tady není (stejně jako v ostatních článcích např. o klubech). Proto myslím, že bychom si jednou pro vždy měli říct, že takto to dál nepůjde a jsem pro větší zásah i v dalších článcích, které upřednostňují určitou skupinu lidí (podle národnosti,...) a smazání podobných seznamů. Díky--Saldenio 8. 3. 2011, 09:07 (UTC)

Ačkoliv tu hlavní aktéři byli a nereagovali, tak začínám jednat. Co sem nepatří smažu a tabulku s Čechy a Slováky rozšířím i o ostatní cizince.--Saldenio 9. 3. 2011, 08:08 (UTC)
Této diskuse jsem si všiml až teď plně souhlasím s tím co píšeš. Mě by se líbilo řešení založení článků např. Češi v NHL 2010/2011 či Češi v New York Rangers. Myslím, že by to mohly být zajímavé články s dost informacema. --Jowe 9. 3. 2011, 08:24 (UTC)
To ano, ale nechal bych to pro budoucnost. Protože Češi v NHL 2010/2011 → Češi v NHL 2009/2010, 2008/2009 ... A to nemluvím o dalších národech a to je opravdu hodně práce a do toho se teď pouštět nehodlám. Když se toho někdo chytne, tak to bude fajn. --Saldenio 9. 3. 2011, 08:39 (UTC)
Jasně, to byl jen nápad do budoucnosti, jak třeba začít psát články o nové sezóně. Možná, že se ujmu napsání článku o mém oblíbeném týmu Češi ve Florida Panthers. --Jowe 9. 3. 2011, 08:51 (UTC)
Nakonec jsem smazal i tabulku s celkovým výčtem Čechů i Slováků. Po dopsání ostatních cizinců z toho vznikl nepěkný miš maš, takže nezbývá než založit přímo články. Tady to takto být nemůže.--Saldenio 9. 3. 2011, 08:46 (UTC)