Diskuse:Nástupní ostrůvek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh na přejmenování[editovat zdroj]

Nástupní ostrůvek je název užívaný v pravidlech silničního provozu (čímž je dána i očekávanost tohoto názvu) i v ČSN 73 6425. Redirekt z hesla Refýž je samozřejmě vhodné zachovat, ale toto označení již získává příznačnost hovorovosti a zastaralosti, v odborné terminologii nemá oporu. Jsem pro přemístění na standardní název Nástupní ostrůvek. --ŠJů 05:54, 22. 1. 2007 (UTC)

Neoficiální označení „refýž“ má tu nevýhodu, že se stěží hledá jeho přesné vymezení a jeho vztah k dalším souvisejícím termínům jako dopravní ostrůvek, časový ostrůvek, nástupiště, nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu, nástupní mys, zastávka vídeňského typu (pojížděný nástupní mys) atd. Má-li mít článek encyklopedickou úroveň doporučoval bych vycházet z obvyklé technické terminologie. --ŠJů 08:06, 22. 1. 2007 (UTC)

Podporuji. V googlefightu nástupní ostrůvek vede 1010 (Refýž na Wikipedii šestá) : 878 (třetí, Wikcionář šestý, kopie pahýlu na Seznam Encyklopedii osmá, další 3 výsledky z prvních 10 se týkají nějakého tak pojmenovaného filmu). --Malýčtenář 09:46, 22. 1. 2007 (UTC)