Diskuse:Moderní dějiny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 měsícem od uživatele Tadix.pekix v tématu „Název a téma článku

Tento článek bude hotov během několika dní, mějte prosím strpení a pokud to nebude bezpodmínečně nutné, pak prosím tento článek před dokončením needitujte, nepůjde-li o gramatické chyby apod. Máte-li nějaký návrh, klidně napiště sem nebo na mojí diskusní stránku, předem děkuji za případnou spolupráci --Mozzan 21:21, 16. 3. 2008 (UTC)

Článek úspěšně dokončen, přesto zde bude asi velké množství chyb, a to zejména faktografických, popřípadě ve formulaci. Budete-li mít někdy zájem, rád bych zde prodiskutoval část Současná doba, která by zřejmě potřebovala největší úpravy--Mozzan 07:01, 4. 5. 2008 (UTC)

Hezký a důležitý shrnující článek. Mám pár připomínek:

  • naflákal jsem ti tam dost šablon {{Doplnit zdroj}}, neber to ve zlém, ale asi by ty formulace potřebovaly orefovat. pokud myslíš, že někde to potřeba není můžeme to tady zkonzultovat.
  • jsou to opravdu "moderní dějiny"? mě se to zdá jako "moderní dějiny vyspělého světa" - nešlo by se trochu víc zaměřit i na např. Afriku, Jižní Ameriku, ...?
  • není 11. září popisováno nějak příliš detailně? např. druhá světová válka je jistě mnohem významnější a takhle detailní není. já bych z toho udělal 2 (-3) krátké věty.
  • věta „Tito lidé viděli právě v rozšiřování americké kultury, která tím ohrožuje jejich původní kulturní hodnoty. “ mi není jasná.
  • nemohl bys dodat nějaké externí odkazy?

s pozdravem --Vojtech.dostal 31. 8. 2008, 09:07 (UTC)

Ještě bych doplnil kolegu:

  • reference jsou zcela zásadní problém. Bohužel to stále není v podvědomí všech wikipedistů ale reference potřebuje i pahýl. U pahýlu se to dá tolerovat ale ne u takto rozsáhlého článku.
  • Osobně mně vcelku dost rozladila víceméně absence nezápadních civilizací. To chce buďto radikálně změnit (přidat minimálně dekolonizaci, vznik státu Izrael, komunistický opičárny v Číně (každé ve formě kapitolky) a nadělat pár zmínek o ostatních významných státech a oblastech. Pokud se vám do toho nechce můžete už rovnou článek přejmenovat na "Moderní dějiny v západní civilizaci"
  • Chce to každopádně rozšířit úvod. Zkus otevřít toho Johnsona (Dějiny 20.století), co si pamatuju tak tam bylo celkem dost shrnujících keců. Jinak knížku doporučuji používat k ozdrojování (samozřejmě ne jako jediný zdroj).
  • Nezaslouží si kapitolku třebas "Vývoj umění v 20.století" nebo "Vývoj vědy v 20.století" ? IMHO určitě.

Téma je opravdu rozsáhlé, článek proto musí být taky rozsáhlý, je to smutné ale je to tak :). --Duff 31. 8. 2008, 10:30 (UTC)

Ahoj, pár poznámek:

  • úvod, abych tak řekl, nic moc, chce to delší a orefovat a vybrat nejlepší obrázek, který tam dát. Když jsou tam dva, musí být uvod dost dlouhý (pro příklad kemetismus), ale takhle jeden vpravo jeden vlevo a ještě ten obsah do toho je dost nehezký.
  • reference jsou nutnost, ale zkus třeba mrknout na všechny ty články, na které odkazuje šablona viz též pod nadpisy a některé refrence použít odtamtud (pokud tam nějaké jsou).
  • zdrojů je jinak spousta, stačí trochu googlit, ale doporučuji také literaturu.
  • u takovýhle článků je dobré si před psaním rozvrhnout osnovu, co vlastně jsou moderní dějiny a co popisovat. Jinak se vždycky objeví kritika, že tam něco "zbytečného přebývá" nebo důležitého není. A v neposlední řadě se hůř vošéfuje konečná délka (a to je potřeba myslet, že reference zaberou strašně místa, zejména pokud se používají citace webu).
  • chce to se trochu více zabývat definicí, co vlastně pojem moderní dějiny znamená, nový odstavec na začátku nebo konci článku, nejen v úvodu.

Toť zatím vše, je to moc pěkný, držím ti palce Mozzane, aby to dotáh na vyšší mety, tvoje tvorba je velmi dobrá, chce to jenom si osvojit práci s refy, nejlépe když to píšeš, páč dodatečné refování je pěkná otrava. Držím ti palce! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 8. 2008, 10:45 (UTC)

Díky moc vám všem...

  • právě v tu šablonu dolpnit zdroj jsem doufal, je mnohem lepší když se na to podívá někdo jiný a zhodnotí, které informace potřebují reference :-) jinak s poznámkami zkušenost mám
  • úvodu jsem si taky vědom, jsou tam zmíněné jednotlivé etapy a pak jsem se trochu rozkecal ohledně těch teorií na další uspořádání světa, takže ho rozvedu a pokusim se uspořádat to tak aby to působilo líp (ty dva obrázky symbolizují počátek moderních dějin až do dnešku a z těch součsných událostí mi připadalo 11. září hold docela významný)
  • tzv. europocentrismus je docela problém, jsem si ho vědom a pokusím se to napravit, dekolonizaci určitě v textu podrobněji zmíním, rozhodně se zaměřím i na dějiny zbytku světa, zatím jsem se snažil zmínit nejdůležitější události a je rpavda že 11. září je trochu příliš detailní
  • u té věty "Tito lidé atd..." jsem zapomněl dodat nebezpečí nebo ohrožení :-)
  • bohužel moderní dějiny se článek jmenoval už když jsem ho začal editovat...

a taky mě napadá vytvořit i krátké sekce o kultuře, vědě a asi i společnosti (životní úroveň atd.) na tu jsem úplně zapomněl... jinak se vším s vám víceméně souhlasím, takže kolegové, díky moc vám všem za pomoc a za podporu, večer se do toho pustím a začnu shánět zdroje :-) --Mozzan 31. 8. 2008, 11:00 (UTC)

Pokud se ti nelíbí "moderní dějiny", tak by se dalo uvažovat třeba o názvu "dějiny 20. století", mělo by to výhodu v tom, že by se nemusel aktualizovat a dávat tam dějiny války v jižní osetii atd. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 8. 2008, 11:07 (UTC)
No když já se právě těšil, že je aktualizovat budu :-D :-D :-D nebo respektive že vytvořím článek současná doba a budu informace aktualizovat tam. Tady jde spíš jenom o to, že ten termín už vymyslel někdo přede mnou a já se pak podle něj už jenom řídil (i když ne úplně přesně, protože jsem se zabýval jenom tou evropou a nezaměřil se na vývoj i v ostatních částech světa) takže s tím vlastně není problém :-) --Mozzan 31. 8. 2008, 12:02 (UTC)

Ad VFR, nebyl první stav aristokracie a 2. stav církev? --Elm 29. 4. 2009, 10:29 (UTC)

Bylo to duchovenstvo. Taky mi to přišlo divný, ale našel jsem to minimálně ve dvou pamenech. Bohužel je teďka nemám u sebe :-( každopádně našel jsem to na en wikipedii a potom taky na téhle adrese. Pro anglickou verzi wikipedie viz en:Estates of the realm. Pozdějc můžu sehnat moje původní zdroje, nebo můžu ještě najít něco v anglickym jazyce --Mozzan 29. 4. 2009, 15:55 (UTC)

OK, rozhodně by to chtělo zdroj, já jen, že vždycky jsem měl za to, že to jak jsem psal výše, rozhodně si tím však nejsem jist, mohu se mýlit. Pokud na něco narazím, dám vědět. --Elm 29. 4. 2009, 16:46 (UTC)

Název a téma článku[editovat zdroj]

Moderní dějiny? To zní spíše jako téma nějaké publikace nebo přednášky, pak tam ale nepatří sloupec periodizace vpravo. Neměla to být spíš Moderní doba nebo Doba moderní? Pak ale neměla začínat Velkou francouzskou revolucí ale spíš I. světovou válkou. Takhle zcela zmizel vrcholný novověk. Jestli považovali lidé v 19. století to století, ve kterém právě žili za moderní dobu, dnes to už tak přeci není. --Chun-mee (diskuse) 21. 5. 2018, 14:50 (CEST)Odpovědět

ano dnes zijeme v post-moderne --Tadix.pekix (diskuse) 29. 3. 2024, 13:54 (CET)Odpovědět