Diskuse:Mitozom

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mitosom pokusila jsem se o opravu špatného překladu, ale stav byl autorem vracen k chybnému termínu se z. Crypton byl použit zhruba ve dvou článcích dokud nebyla ustálená terminologie. Odkazuji se na knihu Paraziti a jejich biologie (Petr Volf, Petr Horák a kol.; TRITON 2007).--Mirunkas 30. 5. 2011, 20:28 (UTC)

Krypton jsem odstranil, opravdu jsem to nikdy neslyšel. Co se týče pravopisu -som x -zom, nejedná se o chybu překladu, nýbrž o typ pravopisu. Na wikipedii standardně používáme koncovku -zom. --Vojtech.dostal 30. 5. 2 v011, 20:38 (UTC)

Všimla jsem si, jen mě to Z trochu tahá za uši. Pracuji laboratoři studující metabolické pochody v těchto "zbytcích" po mitochodrii a organely pojmenováváme mitosom a hydrogenosom. --Mirunkas 30. 5. 2011, 21:23 (UTC)

To je skvělé, že jste odbornice, potřebovali bychom v buněčné biologii i v biochemii každou pomocnou ruku. Na pravopis "-som" se dá přejít vždycky, ale musí to být systémový a důsledně promyšlený krok. Jedním z problémů podle mě je, že bychom pak psali třeba i chromosom, což už je opravdu poněkud zastaralé a běžně se to píše se "z". Mimochodem, vím o výzkumné skupině zabývající se těmito organelami na PřF UK, je to ona? Já jen ze zvědavosti zda sdílíme stejné prostory :-). Každopádně děkuji za všechny úpravy, pokud budete s něčím potřebovat poradit, jsem k dispozici. Těším se na vaše příspěvky z oblasti buněčné biochemie :), s pozdravem --Vojtech.dostal 30. 5. 2011, 22:25 (UTC)
Doporučení názvoslovných odborníků (z biologie, chemie i jazykovědy) jsou (podle mého bohužel) pro wikipedii "poněkud zastaralá". Budete-li se však wikipedií zabývat trochu více, poznáte, že je to nakonec drobnost, protože vox populi se zde negativně projevuje někdy ještě závažněji. Ale je třeba to skousnout při vědomí pozitiv wikipedie. Nenechte se, prosím, odradit. Zdraví --Petr Karel 31. 5. 2011, 08:10 (UTC)