Diskuse:Milovan Djilas

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhla bych přejmenovat tuhle stránku na Milovan Djilas (Novak Djoković taky není uváděn jako Džoković nebo Džokovič), popřípadě Milovan Đilas (to spíš ne, akorát to přivádí spory jako právě u Djokoviće nebo krále Karadjordjeviće). Nebo udělat alespoň nějaké přesměrování ;-). Odkazy z Milovan Djilas sem totiž nevedou (lépe řečeno nevedou nikam). --Blackberry 22:47, 28. 5. 2008 (UTC)

Už jsem ty redirecty udělal, díky za upozornění.--Ioannes Pragensis 07:29, 29. 5. 2008 (UTC)
Navrhuji přejmenovat tuto stránku na Milovan Đilas, jak odpovídá srbskému pravopisu (v latince). Nám by se také příliš nelíbilo, kdyby angličané psali Chapek místo Čapek. Soudím, že vzhledem k tomu, že čeština používá háčky a čárky, bychom měli mít pro zvláštní znaky jiných národů pochopení (navíc jde o slovanský národ, jehož jazyku spousta Čechů rozumí). Bohužel psaní Đ se na české wikipedii dosud neprosadilo, což je ostudné, i anglická a německá wiki respektuje ve jméně Đilase srbský pravopis. Velmi důrazně se za tuto změnu přimlouvám, nejsem ovšem registrovaný wikipedista, tak nechci zatím provádět tuto změnu na vlastní triko.

90.178.226.111 23. 12. 2010, 10:18 (UTC)

Už tady o tom byly četné spory. Vychází se z toho, že článek by se měl jmenovat tak, jak se o dané osobě či věci píše v kvalitní české literatuře (seriózní vydavatelství novin a časopisů pro širší edukovanou čtenářskou obec). To může být i dost odlišné od jména v původním jazyce (Paříž a ne Paris). Zatím se to srbské Đ moc běžně nevídá s výjimkou úzce odborné literatury, a tak bych spíš ponechal Dj. Zdravím,--Ioannes Pragensis 23. 12. 2010, 10:29 (UTC)