Diskuse:Magnetický monopól

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

tady je nový 7.9.2009 článek pojednávající o daném tématu možná by ho některý ze zdejšcíh "géniů" mohl zahrnout do tohoto "článku" http://www.osel.cz/index.php?clanek=4602 83.208.127.129 5. 10. 2010, 17:03 (UTC)

Magnetický monopól? - nic než slova[editovat zdroj]

Otázka: Coje to "magnetický monopól" Odpověď: Dvě slova, a nic víc ! Pokládat tato dvě slova za označení nějaké reálné, tj. hmotné částice, a pokoušet se ji najít a blíže popsat (určit její hmotnost nebo nějaké její další vlastnosti) je zcela marné, jak dále zdůvodním. Vznik tohoto "dvojsloví" je jasný: Magnet má dva póly, severení a jižní. To je fakt, ale představa že je možné tyto "póly" od dělit jako nějaké hmotné částice s "magnetickými vlastnostmi" je zcela mylná.

Zdůvodnění: Existují hmotné částice s vlastnostmi, které označujeme jako elektrické, které se projevují silovými účinky. Jak je vnímáme závisí na vzájemné poloze elektrické částice a pozorovatele. Je-li tato poloha neměnná (vzájemná rychlost nulová) pozorujeme elektrostatické pole. Jeho účinky (síly) popisuje Coulombův zákon. Jestliže je relativní rychlost různá od nuly pozorujeme magnetické pole. Jeho silové účinky popisuje Lorenzova rovnice. Maxwellova teorie elektromagnetických jevů vychází ze zmíněných dvou zjištění, bez předpokladu existence nějakých magnetických částic (magnetických dipólů, monopólů, magnetronů, magnetických nábojů a podobných nesmyslů). Podle Maxwellovy teorie každá změna elektrického pole je doprovázena magnetickým polem, - a obráceně. Vnímáme to jako elektromagnetické pole, jehož změny se šíří rychlostí světla.

Důsledek: Absolutně všechny jevy, které vnímáme jako MAGNETICKÉ souvisejí s relativním pohybem elektrických nábojů, nebo jinak řečeno s elektrickým proudem. Dovede si někdo představit, že magnetické pole kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud "běží" také nějaké "magnetické monopóly", které jsou zdrojem magnetického pole kolem vodiče? Doufám, že tato jednoduchá úvaha stačí ukázat absurditu představy existence magnetických "monopólů" !!!-- Tento příspěvek přidal(a) 84.42.225.153 (diskuse) Dodatečně podepisuji: LZobac

Nebudu raději hodnotit Váš sebejistý příspěvek, ale nabídnu protinázor: Mnoho objektů částicové fyziky bylo nejprve "pouhými slovy" (atom už od starověku, neutrino, pozitron, kvarky, intermediální bozony W a Z) a bylo jedině dobře, se se s nimi fyzika dále zabývala. K magnetickému monopólu konkrétně: Budete se možná divit, ale magnetické pole buzené kromě pohybujících se nábojů také magnetickými monopóly si dokázali představit opravdoví velikáni fyzikální vědy a napsali o tom mnoho odborných článků i monografií.
Pojem se používá v různém smyslu:
  • jako pojmenování myšleného bodového objektu s nenulovým magnetickým množstvím (obdoba bodového náboje) - pro případ existence takových objektů bylo vypracováno rozšíření Maxwellovy elektrodynamiky a odvozeny další falzifikovatelné předpovědi (kvantování magnetického množství)
  • jako pojmenování hypotetické hmotné částice (obdoba kvarku či leptonu), konkrétněji druhu solitonu s nenulovým magnetickým množstvím, které podle některých teorií velkého sjednocení (GUT) mohly vzniknout při velkém třesku. Pro jejich objev byly nejen navrženy, ale také provedeny a prováděny konkrétní experimenty, zatím s negativním výsledkem
  • jako pojmenování topologické poruchy v mikroskopickém magnetickém poli pevných látek, chovající se jako kvazičástice s nenulovým magnetickým množstvím (obdoba anyonů, fononů, Cooperových párů, kvazičástic přenášející zlomkové elektrické náboje při zlomkovém kvantovém Hallově jevu apod.). Magnetické monopóly v tomto smyslu již byly pozorovány.
Takže neodsuzujte, prosím, že existuje článek s tímto názvem jen proto, že se zatím nachází ve stavu nedokonalého pahýlu. Možná se ho brzy nějaký wikipedista ujme a dopracuje (najdu-li víc času, možná to zkusím sám.)--Petr Karel 24. 5. 2011, 14:26 (UTC)

Odpověď Petru Karlovi: Svým příspěvkem k otázce "magnetických monopĺů" neodsuzuji ani existenci článku ani jeho obsah, jen uvádím fakta. Ta ovšem vyvrací předsdtavu "magnetických monopólů" jako reálných, tj. hmotných částic. Argumentace, že už v minulosti se objevily "hypoyetické částice (např. atom), které se později prokázaly jako reálné, není ovšem důkaz existence "magbetických monopólů".

Mohl bych polemizovat s Vašimi dalšími "argumenty",ale jen Vás poprosím, abyste mi konkrétně citoval některé z "mnoha odborných článků i monografií", které, opět cituji: "napsali opravdoví velikáni fyzikální vědy" ?

Dále Vás prosím, abyste vysvětlil pojem " kvazičástice s nenulovým magnetickým množstvím". V Maxwellově teorii pojem "magnetické množství" neexistuje.

K první větě Vašeho příspěvku: <Nebudu raději hodnotit Váš sebejistý příspěvek, ale nabídnu protinázor>, si dovolím poznamenat, že v mém příspěvu nesděluji svůj názor, nýbrž fakta z Maxwellovy teorie elektromagnetického pole. LZobac

Jsem rád, že nezpochybňujete encyklopedickou významnost hesla.
Z těch klíčovějších prací vybírám: P. A. M. Dirac: Quantised Singularities in the electromagnetic field, Proc. Royal Soc. A 133 (1931), str. 60–72; J. Schwinger: A magnetic model of matter, Science 165 (1969) str. 757–761; A. M. Polyakov: Particle spectrum in quantum field theory, JETP Lett. 20 (1974), str. 194; G. ’t Hooft: Magnetic monopoles in unified gauge theories, Nucl. Phys. B 79 (1974), str. 276–284; M. K. Prasad, C. M. Sommerfield: Exact classical solutions for the ’t Hooft monopole and the Julia–Zee dyon, Phys. Rev. Lett. 35 (1975), str. 760–762; Bohr-Sommerfeld Theory of the Magnetic Monopole with Quasi-Confinement. Doufám, že se spoň k Diracově práci někde dostanete, nemám čas hledat, zda je na webu někde naskenovaná. Práce Poljakova, 't Hoofta a Prasada jsou zajímavé tím, že nacházejí řešení bez singularity elmg. potenciálu Diracova monopólu (ne že by byla překážkou, ale není moc "hezká"). Shrnutí prací najdete v každé trochu lepší učebnici kvantové teorie pole v oddílech o kalibračních polích, Diracova teorie monopólu by měla být zmíněna i v modernějších učebnicích teorie elmg. pole (z českých zkuste Kvasnicovu Teorii elektromagnetického pole v Academii, dostupnou v každé knihovně, doufám, že to tam má). Pod "magnetický monopól" vygooglujete i některé práce českých autorů přímo o magn. monopólech.
Ano, v Maxwellově teorii neexistuje pojem "magnetické množství", jedná se o Diracovo rozšíření této teorie. Žádná fyzikální teorie není nedotknutelná posvátná kráva, ale pokus o co nejlepší popis fyzikální reality, nabízející falzifikovatelné předpovědi. Fyzika nezůstává u klasické mechaniky, ale stále se vyvíjí a předkládá nové teorie lépe vystihující pozorovanou realitu. Ukážou-li se oblasti, ve kterých klasické teorie nefungují (u Maxwellovy teorie je to např. teorie elektronu), neznamená to, že je nutno je zavrhovat, ale musíme si být vědomi omezenosti jejich platnosti a připouštět jejich rozšiřování či zobecňování. I proto se mnoho experimentátorů snaží o nalezení magn. monopólů ve smyslu částice [1]
A závěrečná poznámka k metodologii vědy: žádná teorie nemůže vyvrátit existenci nějaké skutečnosti, ale právě naopak, i jediná skutečnost může falzifikovat teorii. Tedy pokud se jedná o teorii vědeckou, nikoli pavědu (což není náž případ).
Doufám, že jsem Vám poskytl dost vodítek, kde můžete hledat další informace o monopólech, které by trochu zmírnily Váš negativní postoj k těmto objektům (ve smyslu částice hypotetických), možná pocházející ze (zaslouženého) obdivu k Maxwellově teorii. Promiňte, že nadále nebudu rozvíjet tuto debatu. --Petr Karel 25. 5. 2011, 08:54 (UTC)


Díky za Váš příspěvek. Nicméně, není o nic přesvědčuvější než ten první. Dopuručuji seznámit se s obsahem diskuse na toto téma v angličtině: wikipedia.org/wiki/Magnetic_monopole (Talk:Magnetic monopole Monopoles: an open problem recent monopole 'discovery LZobac

A magnetic pole is NOT a REAL object like an electric charge: It is a bunching of flux lines owing to the geometry of the whole magnetic field. The poles are caused by the field being there: The field is not caused by the poles being there. The divergence through a pole stays zero. To have a monopole all the flux lines must either end within the pole or originate within the pole. This means that the pole must define a conservative field which it no can do. Furthermore, it also means that a North and a South pole must cancel each other when they overlap. This is also not possible: For example, when a magnetic field is generated by a current flowing around a single ring, the North and South poles overlap, but one still has flux lines moving through the centre of the ring. So please let's do physics and forget about Dirac's "beautiful mathematics"; which is just plain wrong!

"...all steady magnetic fields in the Universe are generated by circulating electric currents of some description. Such fields are solenoidal: that is, they never begin or end, and satisfy the field equation (nabla * B = 0).

This, incidentally, is the second of Maxwell's equations. Essentially, it says that there is no such thing as a magnetic monopole."

If Maxwell's Wonderful Equations are true, and a century of experiments seem to uphold them so far, magnetic monopoles (ACTUAL magnetic monopoles, not all these so-called "defect-monopoles") DO NOT EXIST.


I am fairly confident that REAL monopoles just cannot exist since there is no such a thing as magnetic charge. I feel sorry for Blas Cabrera who is wasting his valuable time looking for monopoles

LZobac