Diskuse:Loučeň (zámek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Miroslav Hlavička v tématu „Nepřesnosti a doplnění

Nepřesnosti a doplnění[editovat zdroj]

Nepřesnosti

Datace výstavby je uvená chybně, je uvedeno 14. století, stavba přitom probíhala mezi roky 1704 a 1713. V textu je dále chybně uvedeno, že součástí zámku je kostel vystavěný ve 14. století. Kostel byl stavěn souběžně se zámkem, o dataci jeho stavby správně informuje stránka Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Loučeň).

V textu je uvedeno, že barokní zámek vznikl přestavbou původní zchátralé tvrze, není pro to ale žádný pořádný důkaz. Zámek nenese žádné stopy přestavby a i zámecké sklepení, byť dnes už trochu zmodernizované, nejeví stopy ničeho staršího, než barokního. Proto se v naprosté většině písemných materiálů jako stavebník zámku uvádí Karel Arnošt z Valdštejna, který najal architekta Františka Maxmiliána Kaňku k navržení vzhledu kostela i zámku samotného. Starousedlící z Loučeně, kteří mají ve vesnici dlouhou historii, říkají, že tvrz dokonce stála v trochu jiných místech, než dnes stojí zámek (nicméně to jsou pouze ústní tvrzení bez podložení).

Společnost, vlastnící zámek, není Loučeň a.s., ale Zámek Loučeň a.s.

1949 - zámek nepřipadl Ministerstvu obrany, ale Ministerstvu dopravy a spojů. Proto tam následně vzniká mj. železničářské učiliště s internátem nebo školící středisko Dopravního institutu.


Doplnění:

1911 - elektrifikaci zámku provádí firma Františka Křižíka

Labyrintů a bludišť je v labyrintáriu celkem 12, v letech 2016-2017 byl jako dvanáctý vybudován Labyrint krále Karla IV.

Komorní expozice v přízemí zámku je dlouhodobě uzavřena. Přízemní prostory se používají jako konferenční místnosti pro různá školení, svatby, firemní akce, catering a podobně. Zámecké prohlídky se konají jen v hlavní expozici v prvním patře zámku. Zámek má pouze jeden okruh, ale několik typů prohlídek (klasická, dětská, hraná (divadelní) při svíčkách, čokoládová s degustací). Na zámku se také konají další tematické prohlídky v různých obdobích. Po celý únor prohlídka "Příběh lásky", po celý květen "Květ(n)omuva", od poloviny listopadu do poloviny ledna "Příběh vánočního stromečku".

Do významných osobností by se hodilo doplnit ještě Elišku Krásnohorskou, která na Loučeni a v okolí často trávila letní dovolenou, během které navštěvovala zámek s autorským čtením.


Jelikož nejsem wikipedista (teprve se se vším seznamuji), rozhodl jsem se nepouštět se do editace hotového příspěvku, ale vložit návrhy sem do diskuze. Na zámku Loučeň brigádně pracuji (šestým rokem) jako průvodce, pokud je potřeba podložit mnou uvedená tvrzení nějakými důkazními materiály, seženu a doložím.


Děkuji a přeji hezký den i dny další,

Miroslav Hlavička --Miroslav Hlavička (diskuse) 2. 7. 2022, 16:08 (CEST)Odpovědět