Diskuse:Lorenzův atraktor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

poznámka: tvrzení, že tvar Lorenzova atraktoru inspiroval nazev "efekt motýlých křídel" je naprostý nesmysl. Autor, který sem vložil tyhle nesmysly by si měl přečíst o chaosu něco odborného ..., možna by stačilo i něco popularnějšího. Například: Lorenz. E. N. (1993): The Essence of Chaos, University of Washington Press, 227 str. Tam přímo sám Lorenz uvádí, že termín "efekt motýlých křídel" vznikl na základě jeho přednášky v roce 1972 ve Washingtonu D.C., a která byla nazvána, cituji:"Does the Flap of a Butterfly´s Wings in Brazil Set Off a Tornado in Texas." - Odtud tedy nazev "efekt motýlých křídel"

Aleš Raidl

Máte samozřejmě pravdu, příště takové věci raději rovnou opravte (nepravdivé informace smažte) a nenarušujte článek redakčním textem. Díky --Egg 18:59, 16. 2. 2006 (UTC)
Zdravím, to je skvělé, že zde máme takové odborné opravy. Sice jsem text nepsal, ale původního autora se poněkud zastanu. Věta Lorenzův atraktor ve tvaru motýlích křídel inspiroval název motýlího efektu v teorii chaosu je v češtině nejednoznačná. Buď může znamenat, že "tvar atraktoru byl inspirován názvem motýlího efektu", což je zjevně naprostá kravina, nebo naopak "název motýlýho efektu byl inspirován vzhledem Lorenzova atraktoru", což je možná spekulace.
V článku z roku 1963 pro New York Academy of Sciences Lorenz poznamenává
One meteorologist remarked that if the theory were correct, one flap of a seagull's wings would be enough to alter the course of the weather forever.
Takže zde se objevuje mávnutí křídel, ale ještě jimi nemává motýl. Název "motýlí efekt" se skutečně asi chytil podle názvu přednášky kterou uvádíte (pozn. kromě přednášky Lorenz motýla zmiňoval i v článcích). Otázka je, kde se místo racka vzal poetičtější motýl. Že (třeba nevědomou) inspirací byl vzhled atraktoru je jedna z popul8rn9ch existujících spekulací, ale není to naprostý nesmyl. Každopádně plot atraktoru se docela ujal jako jeden ze symbolů chaosu.
Zajímavá informace k té historické kuriozity ja na [1]
Jinak článek má rozhodně jiné větší problémy než vztah k názvu motýlího efektu. --Wikimol 23:08, 16. 2. 2006 (UTC)
(v téhle otázce by asi lepším zdrojem než něco odborného byl Gleick, ale svůj exemplář zrovna nemůžu najít)