Diskuse:Lipidová dvouvrstva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aaach jo, tak jsem se podíval, jak dopadla tahle editace a ... ach jo, vždyť to je úplně mimo - zhoršení špatného (v přesnosti) (Nemyslím Luďka, ale editaci předtím). Ale nemám troufalost ani sílu na revert, zvlášť po té co si Luděk zawikifikoval.

  • Luďku - Lipidový chápu jako složený z lipidů, lipidní jako mající vlastnosti lipidů nebo alespoň přibližně tak.

fosfolipid = terminus technikus poddruh lipidu na němž jsou skutečně navázané fosfáty, ale specificky. : není pravda, že lipidová dvojvrstva se skládá z fosfátů a lipidů, ale z fosfolipidů a dalších lipidů (sfingolipidů, atd..)

"V buňce plní hlavně ochranou funkci" - dost odvážné tvrzení, lipidová dvoj. plní tolik funkcí, že... je to interaktivní selektivní cedník. Jeho funkce, se ale nemá stotožnit s plazmatickou membránou, to je jen jedna ze struktur, která obsahuje LipDv

Měla by tam zaznít semipermeabilita, poněkud lépe vysvětlena, a návaznost na osmotický tlak a jak to funguje.

"zbytek látek se sem dostává pomocí bílkovin, které pracují jako přenašeči". Tak za a) přenašeče a ne přenašeči a to za b) proto že to není přirovnání, ale zas odborný název, z toho plyne za c) že to nejsou bílkoviny, které pracují jako přenašeče, ale druh bílkovin zvané přenašeče + kanály (jiný druh) a pumpy (jiný druh). Ale transportní bílkoviny možná ani nezbytně u LipDv být zmíněné nemusí, protože moc nepřispívají k jejímu principu, měli by být zmíněné u biologických membrán.

Nemám čas to teď přeformulovávat, ale musel jsem tu udělat tento výkřik