Diskuse:Lineární algebra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele AlbiMlč v tématu „Proud jako vektor?

píšete tam, že je vektorový prostor definován nad polem, neříká se, že je definován nad tělesem?

To je to same. Po anglicky field. Obvykle se pod polem rozumi komutatnivni teleso. Vektorovy prostor muze byt definovan i nad nekomutativnim telesem, jen je pak treba specifikovat, zda vektor nasobime cislem zprava nebo zleva.Franp9am 13:10, 16. 11. 2007 (UTC)

Tak jsem udělal pořádnou úpravu tohoto článku. Vítám kritiku, pokud bude konstruktivní.

Užitečné věty byly strašně, absolutně vytržené z kontextu, jakoby někdo prolistoval skripta nebo učebnici LA a náhodně vytipoval věty. Pokud už tu takový best of chcete mít, chtělo by to nějaké esenciální věty o vekt. prostorech, bázích, dimenzích, zobrazeních, lin. rovnicích, podprostorech a podobné. Ne takový strašný výběr (inverzní matice? to uvézt za prvé zobrazením, lineárním zobr., pak inverzním zobr. a spojenými pojmy, jako zobr. na, do a bijekce, pak skládáním zobrazení, pak teprv maticemi zobrazení spolu se součinem matic a jejich vztahu ke skládání, a pak začít kombinovat do toho všeho determinanty)

Jinak to už byl dobrý článek. Jen mi vadilo to neustálé se vázání k vektorům jako orientovaným úsečkám. Vždyť LA je právě o zobecňování. Snažíme se co nejširší třidu problémů napasovat na vekt. prostor (diferenciální a diferenční rovnice třeba). Tak jsem tam dal ten příklad s vektory-polynomy.

Jo a ta hrůza s tím HDP. Vektory mají jít sčítat, co by byl takový výsledek součtu dvou let? A báze tohoto prostoru? Rok, kdy má HDP je jen jeden stát. To je prostě nějaká blbost. Že tak jdou reprezentovat data je pravda, ale to je programátorská datová struktuta pole (array), ne vektor. Slyšel jsem tuhle myšlenku od jednoho spolužáka, už vím kde to vzal...

Tož tak... Roman

Proud jako vektor?[editovat zdroj]

Elektrický proud jsem odstranil z výčtu vektorových veličin, rozhodně tam nepatří. AlbiMlč (diskuse) 4. 11. 2019, 21:34 (CET)Odpovědět