Diskuse:Letecký kanón

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Definice je velmi vágní. Není úplně jasné vymezení. Je třeba houfnice M102 ráže 105 mm z výzbroje Lockheed AC-130 leteckým kanónem? Co 20 mm kanóny, kterými byla bybavena řada bitevníků, ty do této třídy nepatří? --Postrach 21:59, 5. 1. 2007 (UTC)

Oficiální definice je že kanóny všeobecně jsou od 20mm nahoru, do této ráže jsou to kulomety. problém je v tom, že zatímco ráže lehčích zbraní vč. kanonů jsou poměrně standardizované (5,56;7,62;12,7;20;23;27;30mm) tak ráže větších zbraní jako děl apod. jsou značně nejednotné a definice kde končí kanony jsou různé, rozcházejí se. Významný problém je také v tom, že se některým hlavním říká kanóny ačkoli jsou to ve skutečnosti definicí spíše děla - viz např. děla tanků - bežně se jim říká "kanón".

V angličtině se ale některým kanónům říká také ůděloů - např. M230 Chaingun

Pravděpodobně by se dalo říci že zbraně o ráži vyšší než 30, popř. 40mm už jsou děla ale nejsem si touto definicí jistý a proto to zde neuvádím.

Přesnější vyjádření asi je, že kanon pálí vysokorychlostní projektily po minimální křivce, což sice znamená že do této kategorie spadá i kanon tankový (ráží 120mm+) a tudíž i M102 je letecký kanón. --cover72 21:55 6. 1. 2007 (UTC)

Hmm -stále mám řadu dotazů:
  • K definici: Teď je v článku napsáno, že 20 mm kanón to ještě není (nemá ráži větší než 20 mm). Předělám to, aby i tam patřily i 20 mm kanóny.
  • Do letadel se kanóny začaly montovat už během 1. světové války - střílely například dutou hřídelí vrtule. Proč nejsou z hlediska tohoto článku považovány za letecké (je tam napsáno, že až ve 2. svět. válce)?
  • Co je to vysokorychlostní projektil? Musí mít úsťovou rychlost 600 m/s, 700m/s, 1500 m/s nebo víc? Na webu jsem definici pojmu vysokorychlostní projektil nenašel.
  • Co je to minimální křivka? Každý projektil letí po balistické křivce - chtělo by to někde uvést, jaké zahnutí je z hlediska definice považováno za minimální (1°? 5°? odchylka n% na dráze k metrů?).
  • Pokud kanón střílí dále než na 4km, už nemůže být letecký? Nevyhovuje definici.
  • K rozčlenění kanón/dělo - zatím jsem si myslel, že to jsou synonyma. Můžete prosím dát odkaz na tu oficiální definici, na níž se odvoláváte (pokud možno takovou, která určuje případný rozdím mezi dělem a kanónem)?
--Postrach 10:04, 8. 1. 2007 (UTC)

S tím "vysokorychlostním projektilem" jsem se inspiroval na anglické wikipedii. Nemám tušení, jakou rychlost tam napsat, úsťová rychlost se koneckonců liší podle munice. kanon/dělo: myslím že dělo ani nemá přesnou definici - spíš je to něco jako lidový ekvivalent palné zbraně vyšší ráže.

A možná vím v čem je problém: letecký kanón jako takový neexistuje. V AJ je to prostě gun - gatling gun (M61), chaingun (M230)... Na anglické wikipedii je u kanonu také celá historie a to vč. kanonů tankových i starých děl. takže by možná bylo lepší toto celé smazat a udělat z toho redirect na kanón, popř. dělo.

Můžeme a nemusíme to někam přelít. Letecké kanóny (coby speciální palné zbraně určené pro letadla) existují. Jsou celkem zajímavou kapitolou vývoje palných zbraní a podle mne by na samoztatný článek vydaly. Ale to by se musela změni definice: letecký kanón je kanón speciálně určený pro montáž do letadla. Tahle vlastnost (totiž určení pro letadla) zatím v místní definici leteckého kanónu chyběla. Pak se pod ni vejdou první kanóny ve stíhačkách bránících před nálety Zepelínů i mnohahlavňové rotační kanóny moderních bitevníků.
co se týče vysoké rychlosti - v anglickém článku to sloužilo k rozlišení pojmů kanón, houfnice a minomet - kde podstatné pro kanón je víceméně přímá střelba (elevace do 45°), houfnici nepřímá a minomet nepřímá na velmi malou vzdálenost.
Mimochodem: i na české wikipedii je Gatlingův kulomet - jen nebylo použito univerzální anglické slůvko gun, které může znamenat libovolnou palnou zbraň.

--Postrach 21:12, 8. 1. 2007 (UTC)

U poslední věty - USA se pak již mnoho desítek let drží šestihlavňového kanonu M61 Vulcan. - opravdu nevím, jestli se mám smát nebo brečet. Rozhodně by neškodilo přidat - en:GAU-8 Avenger , en:GAU-12 Equalizer a mnoho dalších...--Michal.Pohorelsky 15:58, 10. 3. 2007 (UTC)

Upřesnění pojmů[editovat zdroj]

    1. Střelné zbraně se rozlišují na chladné a palné. Palné zbraně jsou střelné zbraně, keré používají k výstřelu palnou látku, jejímž vznícením (spálením) vzniká energie, potřebná k vystřelení projektilu.
    2. Zásadní novodobé dělení v pojmenování zbraní se určuje podle použitého střeliva.

Podle toho rozeznáváme zbraně kulové (pistole, puška, samopal, kulomet), zbraně dělové (kanony, houfnice, minomety) a zbraně raketové.

    3. Kulové zbraně používají střely, které se svým povrchem přímo třou (zařezávají)

do vývrtu hlavně. To znamená, že střela je při výstřelu deformovaná. Proto ve většině případů musí být složená z obalu (který se částečně deformuje) a jádra, které je vlastní účinnou střelou, a tedy není proti cíli využit celý průřez střely.

    4. Dělové zbraně používají střely, které nazýváme granáty. Granáty jsou střely opatřené vodícími kroužky, které se třou (zařezávají) do vývrtu hlavně, vlastní střela je kompaktní,

celá je účinnou střelou a k účinku proti cíli je využit celý průřez střely, která může obsa- hovat nejrůznější náplň.

    5. Podle způsobu využití se dělové zbraně, zkráceně děla, rozdělují na děla pro palbu

přímým zamířením na (viditelný) cíl s využitím nejméně zakřivené části balistické křivky a nazývají se kanony. Děla pro palbu nepřímým zamířením na vzdálený (neviditelný) cíl s vy- užitím celé nebo většiny balistické křivky se nazývají houfnice. Zvláštní kombinací je kanonová houfnice, použitelná pro obě zadání. Minomet je zvláštní, zjednodušná houfnice, používající jako munici minometnou střelu, známou jako minu.

    6. Letecké kanony se ve výzbroji prosadily z důvodů potřeby dosáhnout největší

možný účinek střely v cíli.------81.200.55.243 8. 3. 2013, 21:50 (UTC)Battleman 8.3.2013