Diskuse:Lípa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

U místopisných rozcestníků jsem zřejmě nedával pozor. Ale měl jsem za to, že do závorky se dávají okresy pouze u obcí a ne u částí obce. Příklad: Vítkovice mohou být [[Vítkovice (okres Semily)]], ale Vítkovice jako ostravská čtvrť by neměly být [[Vítkovice (okres Ostrava)]], ale [[Vítkovice (Ostrava)]].

U lip bych tedy cítil, že by mělo být

  • [[Krásná Lípa]] - město v okrese Děčín
  • [[Krásná Lípa (Křimov)]] - část obce Křimov v okrese Chomutov
  • [[Krásná Lípa (Šindelová)]] - část obce Šindelová v okrese Sokolov

Pokud na toto téma proběhla diskuse, která už je uzavřena a byl dohodnut postup, prosím, dejte mi na ni odkaz. --Luděk 20:13, 12. 7. 2005 (UTC)

Pozor, pozor. Začal bych rozlišením toho, co je obec a co vesnice, co je část obce a co část vesnice/města. Obec je území (odborně základní územní jednotka), které může zahrnovat několik vesnic (sídel) včetně jejich polí, lesů, silnic, rybníků atd. V obci zahrnuté vesnice a osady jsou částmi obce, ale nikoliv částmi vesnice, po které je celá obec pojmenovaná (často jsou od ní vzdáleny kilometry, mají vlastní historii). Části vesnic a městské čtvrti jsou snad nyní jasné.
Myslím, že nebude příliš velkého sporu o části vesnic a městských čtvrtí, kde se snad shodneme na tvaru [[Vítkovice (Ostrava)]]. U samostatných vesnic a osad bych se dál nebál používat rozlišení okresem [[Krásná Lípa (okres Chomutov)]] – přijde mi to méně konfliktní něž jim strkat do názvu přespolní, pod které je přiřadil nějaký úředník.
--Adam Hauner 04:25, 13. 7. 2005 (UTC)