Diskuse:Kuronsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tento článek je o Kurši neboli o Kuršsku neboli o Kurzemi. Prosadit správnější název je nad síly kohokoliv z toho důvodu, že v literatuře a/nebo v odkazech převažuje jiný název a vlivní z českopedie jej prosadí. To je důvod k tomu, abych využil svoje právo článek needitovat, a aby bylo zabráněno po editačních válkách v opačném případě ještě horšímu stavu článku. --Kusurija 20. 12. 2011, 17:58 (UTC)

Bohužel ale je to dané tím, že Kuronsko je v českých podmínkách očekávatelný název. Frekventovaně se užívá v české literatuře, viz například:

  • ŠVEC, Luboš. Dějiny Pobaltských zemí. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2001. 423 s. ISBN 80-7106-154-9. 
  • či encyklopedická práce HONZÁK, František, a kol. Evropa v proměnách staletí. Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-30-3. 
  • v databázi Národní knihovny se Kuronsko vyskytuje i jako předmětové heslo, naopak Kurš ani Kuršsko vůbec. Jinak řečeno, česká historická literatura zmiňující toto území užívá názvu Kuronsko a s tebou zmíněnými prostě neoperuje. Vážně být tebou dávám pozor, protože tenhle návrh je podle všeho vlastní výzkum. Doporučuji si tedy nejdříve prostudovat odbornou literaturu v českém jazyce, protože se jedná o český ekvivalent a zde je česká odborná literatura určující. Zdravím a přeji hezké svátky ;) --Mozzan 20. 12. 2011, 18:59 (UTC)

P.S. Případně, máš-li tento výrok podložen odbornou literaturou odkazující na užívání nějakého českého ekvivalento jako Kurš nebo Kuršsko, bylo by prostě vhodné tenhto ekvivalent uvést do článku a odkázat na danou literaturu v referencích. Měj se! --Mozzan 20. 12. 2011, 19:00 (UTC)