Diskuse:Kostel svatého Machuta (Rouen)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem proti nesmyslnému počešťování, pod tímto názvem se to prakticky nikde nevyskytuje. Už jen čekám, kdy se všechny francouzské obce Saint-... přepíší na Svatý-.... To se taky nikde nevyskytuje, ale je to správně česky. --Lenka64 20. 5. 2011, 16:47 (UTC)

Proti nesmyslnému počešťování bych taky byl, ale zde nejde o nesmyslné počešťování. To už by pak bylo možné namítat, že Francouzi nesmyslně pofrancouzšťují název Prahy, když jí říkají Prague. Například našemu svatému Václavu říkají Francouzi Saint Venceslas, my zase označujeme francouzského světce saint Denis jako svatého Diviše. Na tom není nic divného. Okolnost, že dotyčný kostel ani světec není u nás prakticky znám, na tom nic nemění. České označení světce (Machut, popř. Maklovius) je doloženo zde, dostalo se k nám přes latinu (Maclovius, Machutus). Hezký den přeje Fagnes 20. 5. 2011, 17:13 (UTC)
Kostel je znám celkem dobře, ale ne pod názvem Machut a ne kvůli světci, ale hlavně kvůli architektuře. Jde o to, že pokud to přejmenujete a navíc nedáte originální název do článku, nemusí plno čtenářům "docvaknout" o kterou stavbu se jedná, protože v drtivé většině zdrojů (a to i nefrancouzských a českých) je pod originálním názvem. Pěkný večer. --Lenka64 20. 5. 2011, 17:20 (UTC)
Jen upřesním, že vypuštění "originálního" názvu z mé strany nebyl záměr, nýbrž toliko opomenutí, za něž se omlouvám. Zdraví Fagnes 20. 5. 2011, 19:27 (UTC)