Diskuse:Kolej Na Větrníku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosba o spolupráci[editovat zdroj]

Po letech jsem se přecejen rozhodl založit na Wikipedii článek o koleji Na Větrníku. Na mnohé zajímavé skutečnosti už jsem narazil sám (např. že se Hvězda dřív jmenovala Větrník-jih), ale přesto bych Vás chtěl poprosit o spolupráci – zda byste sami nedoplnili nějaké informace, nebo aspoň nedoporučili nebo neposkytli nějaké informační zdroje (texty, fotografie, máte-li) týkající se historie koleje. Zatím jsem našel jedinou publikaci, která Větrník zmiňuje (Byty dnes a zítra : Praha. [Sborník o výstavbě sídlišť v Praze R.]. Na Úlehli - Jihozápadní město I. - Antala Staška - Homolka - Studentské koleje Větrník - Studentské městečko Strahov. Praha : Výstavba hl. m. Prahy - Výstaviště sídlišť, 1975.) Zajímají mě například odpovědi na tyto otázky:

Kmenové informace[editovat zdroj]

Specifické (např.)[editovat zdroj]

  • nevyjasněné majetkové poměry kolem menzy?
  • kontrolovalo se před Listopadem přes sklo ve dveřích pokoje, jestli tam není nežádoucí návštěva, zejména po večerce, jak se traduje?
  • byly jen dívčí nebo chlapecké pokoje nebo dokonce patra?
  • kolik je na koleji míst? (podle http://kam.cuni.cz/KAM-47.html 1652, podle býv. předsedy KR jen asi 1350 kam se podělo 300 míst?)

Fotografie[editovat zdroj]

Chtěl bych zejména tyhle fotky:

  • staré inventární cedulky (nálepky) s nápisy Větrník "sever" a "jih", cokoli, co nějak dokládá minulost koleje
  • výtah
  • 3. a 4. blok ze sadu
  • 1. a 2. blok z venku
  • 3. blok z ulice
  • chodby
  • (pokoje)
  • ocelová okna ve studovnách (to se musí vidět!! :-))
  • co vás napadne. Děkuji, --Jiří Janíček 7. 4. 2011, 00:04 (UTC)

Něco málo odpovědí[editovat zdroj]

Tak byl sem svého času na kolejích dost známý, takže něco málo:

A kdy jsi tady bydlel? --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:41 (UTC)

- co já vím, k přejmenování došlo po revoluci

To asi jo, ale kdy přesně? A kde pro to najít zdroj?! --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:41 (UTC)

- 5. blok nevím, není to ale dnešní Hvězda? Ostatně ta římská 5 může znamenat ledacos

- v bloku V byl onen nechvalně známý klub Mersys, v nájmu to měl jistý Sysák /viz i ten název klubu/. Klub obtěžoval katastrofálním hlukem /spekulovalo se i o nějakých divných stycích nájemce, ale to nemusí nci znamenat/ a proto mu, po tvrdých střetech uvnitř kolejní rady nebyla prodloužena smlouva/.

Tak Hvězda, nebo dnešní háčko? Co znamenalo to Mer- v Mersys, nevíš? Jinak říká se, že buď tam nebo na Hvězdě jednou prostřelil nějakej Rusák někomu nohy, snad kvůli holce - a pak to zavřeli, pokud šlo o ten Mersys. Pro uvedení v článku bysme ale potřebovali zdroje, které ale asi nenajdem... :( --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:41 (UTC)

Původně po revoluci tam prý byla nějaká kuchyňka či co, kterou si nějaký čas vedly studenti svépomocí

- nikdy sem neslyšel o nějakých nevyjasněných majetkových věcech kolem menzy, to si spíš někdo něco spletl; jednu dobu tam bylo Taneční centrum Praha /nájem/ a takové kvazi tržiště pro důchodce

- ad dívčí či klučičí patra - traduje se, že jedna z kolejí /Větrník a Hvězda/ byla mužská, druhá ženská a té stezce mezi nima se údajně říkalo "populační stezka". Udržet rozdělení na mužská a ženská patra byly snahy ještě nedávno, už z důvodu záchodů, o kerý byly neustále tahanice, kde mají být ženské a kde mužské, je to tedy tak, že to definitivně vzdali?

Jo, už minimálně od roku 2004/2006 jsou patra smíšená, ale podle mě se to zavedlo možná už taky hned po revoluci... (?) --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:41 (UTC)

- počet míst: rozdíly můžu být způsobeny víc věcma, např. na začátku roku se ubytovávalo na tzv. přistýlkách ve společnských místnostech, jde o to, započítají-li se hstinské pokoje nebo ne, z něčeho se prý udělali jednolůžáky etc. Každopádně tu kapacitu není tak těžké najít v různých dokumentech či vypočítat.

- docela zajímavé by bylo udělat historii kolejních rad

Proč? --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:41 (UTC)

- výrazné osobnosti: Bydlel tu např. historik Petr Koura, René Decastelo, výraznou studentskou polistopadou osobností byl prý jistý Jožo Hudec

Čím byl zajímavý? --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:41 (UTC)

- Na Hvězdě bydlel mj. právník a státní zástupce Jan Lata a ministr Radek Šmerda a poslankyně Ivana Weberová, najde se jich ale určitě mnohem víc

- po artefaktech a fotkách se časem zkusím poptat a podívat. --Nolanus C 6. 2. 2012, 04:12 (UTC)

Jak to dopadlo? :) --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:43 (UTC)

Fotka popelníku[editovat zdroj]

Reprezentativní fotografie koleje, File:Větrník sever (popelník a chodba).jpg. Vypovídací hodnota minimální. Jen tak dále.--Kacir 6. 2. 2012, 12:44 (UTC)

Moc to hrotíš Kacíři, za prvé je vidět, že nevíš nic o bruselském stylu, za druhé, žes nikdy nebydlel na Větrníku : )).--Nolanus C 6. 2. 2012, 14:32 (UTC)
Kdybych to skutečně hrotil, tak už obrázek v článku není… člověk nemusí být členem wikiprojektu Fotografování, aby viděl, že oprýskaný a špinavý popelník nemá žádnou vypovídací hodnotu. Interiér kolejí z něho vidět také není (pár schodů a kachliček). Patro nebo pokoje by snad (případně i s popelníkem) neměl být problém zachytit lépe. Ta fotka patří maximálně na Commons, ale do článku?--Kacir 7. 2. 2012, 03:38 (UTC)
S hrocením máš pravdu. Myslím, že Jiří vysvětlil, proč tu fotku chce. A když se podíváš na commons, tak zas tak velký výběr tam taky není. A dosvědčuju, že ty popelníky byly jednou z podstat koloritu a genia loci Větrníku. :) --Nolanus C 7. 2. 2012, 04:01 (UTC)
Doplnění k řečenému v popisech změn článku: Jsem nekuřák a kouření nesnáším, ale ten popelník jsem tam dal, a to hlavně kvůli té cedulce-dokladu starého názvu koleje. Na rozdíl od fotky skříňku s touhle cedulkou je zde vidět i ten typický (asi skutečně bruselský) kus nábytku (?) plus hlavně typické schody. Je pravda, že by se tam asi mohl dát nějaký míň oprýskaný popelník - dokud to nikdo neudělá, nechal bych tam tento, narychlo focený. --Jiří Janíček (diskuse) 7. 8. 2012, 19:48 (UTC)

Zabíhavost[editovat zdroj]

Chápu, že obyvatelé koleje mají vztah k mnohému ze širokého okolí, ale encyklopedie by měla mít nějaký řád. Je přiměřené zmínit, že se v okolí nachází sídliště a zahrada, ale detaily o stavbě sídliště ani plány na úpravy zahrady už do článku o koleji nepatří. Koho to zajímá, ať si klikne na příslušný článek o sídlišti či o zahradě (anebo ho vytvoří). Fotka plastiky, která se nachází mimo areál koleje (ba dokonce v jiné čtvrti - ve Veleslavíně), podle mého názoru také nemá v tomto článku co dělat, pokud není doplněna informací, že by snad ke koleji měla mít nějaký vztah. --ŠJů (diskuse) 28. 5. 2013, 15:53 (UTC)