Diskuse:Katoda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosím o zvážení zásadní změny definice katody a anody, neboť zde uvedené definice nejsou ani dostatečně obecné a ani snadno pochopitelné, zapamatovatelné a logické. Přitom je znalost těchto pojmů velmi důležitá pro všechny objevujevitele elektrických jevů.

Takže navrhuji tuto definici:

Katoda je elektroda, ke které směřují v určeném prostředí kationty nebo díry a v případě, že tyto nosiče kladného náboje v prostředí chybí, tak je to elektroda opačná anodě.

Stejně tak bude:

Anoda je elektroda, ke které směřují v určeném prostředí anionty nebo elektrony a v případě, že tyto nosiče záporného náboje v prostředí chybí, tak je to elektroda opačná katodě.

Těmito definicemi jsme zcela jednoduše a bez výjimek pokryli celou myslitelnou oblast, tedy elektrochemii, polovodiče a vakuové elektronky. Například záporně nabitý aniont kyslíku v elektrolytu dle této definice směřuje k anodě, kde samozřejmě odevzdává svůj náboj a může zde přitom probíhat velmi intenzivní chemická reakce, kdy kyslík oxiduje kov elektrody. Nemám v úmyslu přepracovávat celý text - to případně svěřím vám zkušenějším. Proto nakonec jen zmíním pro osvětlení případ polovodičové diody. Zde se označení katoda a anoda odvíjí od propustného směru, neboť v závěrném směru se majoritní nosiče nepohybují (neproudí). V propustném směru směřují ke katodě dle definice kladné díry a k anodě záporné elektrony. Proto je v propustném směru katoda na mínus a anoda na plus. A kdo alespoň trochu ví, co je to polovodičová dioda a polovodiče, tak mu musí dojít, že anoda pak musí být polovodič typu P a katoda polovodič typu N. Jak jednoduše lze vysvětlit zdánlivě komplikované věci : ))

Nechci se alespoň prozatím stát wikipedistou (nemám pro to ještě časový prostor), tak snad se najde někdo, komu se původní definice také nelíbí a bude ochoten wikipedii pečlivě opravit. Pokud jde o pramen těchto důležitých definic, tak jsou to čistě a jen definice z mé hlavy. Nedivil bych se ale, kdyby to už někdo jiný v minulosti definoval velmi podobně. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Mj.1226 (diskuse)