Diskuse:Katerina Janouch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sexuoložka[editovat zdroj]

Nikde jsem nenašel jaké má paní Janouchová vzdělání, které by kvalifikovalo jí označovat za sexuoložku? Tedy lékařské či psychologické s následným postgraduálním zaměřením na sexuologii. Ve Švédsku je praxe možná jiná, takže bych prosil o informace ohledně této věci.
Totiž, ještě ne každý, kdo píše knihy o sexu a radí čtenářům je sexuolog, ale věřím, že paní Janouchová odpovídající vzdělání má. --Kacir 18:31, 9. 7. 2008 (UTC)

Sexuologem je samozřejmě každý, kdo se aktivně angažuje na poli sexuologie. Jiná věc je, jestli paní Janouch má nějaký akademický titul osvědčující její sexuologickou kvalifikaci. Před časem jsem váhal, zda odstranit z článku Alfred Kinsey informaci, že byl sexuologem, když akademickým vzděláním byl „pouze“ entomolog, zoolog a psycholog. Ale byl autorem dvou významných (až převratných) studií, které jsou považovány za sexuologické, a de facto založil sexuologický výzkumný ústav, tak prostě je sexuologem. S formálním vzděláním to nemá mnoho společného. Naopak se mi někdy poněkud příčí označovat za sexuology (či jiné -logy) různé pány a dámy, kteří sice všechny tituly mají, ale v zásadě se vědě nikdy nevěnovali a působí jen jako „lidoví kazatelé“. --ŠJů 20:16, 9. 7. 2008 (UTC)
Paní Janouchová má jistě zásluhy na poli sexuologie, ale domnívám se, že pokud nemá příslušné vzdělání, tak sexuologem být nemůže. Zmíněný Kinsey vystudoval psychologii, která dává odborný základ dále se věnovat sexuologii. Myslím si, že nelze označit každého, kdo napíše knihu o sexu, sexuologem. Přesto se mně zdá, že tato dáma vykonala daleko více, než řada sexuologů dohromady. :) --Kacir 20:43, 9. 7. 2008 (UTC)
Nepleťme si odbornost s tituly. Matematikem či biologem je ten, kdo se odborně zabývá matematikou nebo biologií – BEZ ohledu na to, zda na to má nějaké oficiální vzdělání a papíry a tituly. Podobně o tom, zda někdo je sexuologem, rozhoduje především to, čemu a jakým způsobem se věnuje, a ne jestli má nějaký druh titulu nebo absolvoval nějaký druh školy. A nepleťme si otázku, zda někdo je sexuolog, s otázkou, zda někdo smí veřejně nabízet služby klinické sexuologie nebo je mít hrazeny zdravotní pojišťovnou. --ŠJů 05:13, 10. 7. 2008 (UTC)
Ono je to tak, že aby se u nás, ale i ve světě, někdo mohl zabývat sexuologií, musí k tomu mít ODPOVÍDAJÍCÍ vzdělání. V ČR vystudovanou psychologii nebo všeobecné lékařství. A jen ten, kdo podává lidem (pacientům) odbornou terapeutickou péči v daném oboru je sexuologem. Nikdo jiný se tak označovat nemůže. Neznám ani jednoho sexuologa, který by neměl toto vzdělání. Pokud ano, pak bych prosil o jeho jméno. To je také důvod mého původního dotazu. --Kacir 10:25, 10. 7. 2008 (UTC)