Diskuse:Kateřina II. Veliká

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemám sílu ani odborné znalosti teď clánek sám procházet, proto dávám šablonu - i jako laikovi je mi patrné viditelně protiruské vyznění článku, nepatří tam hodnotící věty jako např. o póze Kateřiny a otázka otcovství je soudě dle historie editací spornější, než článek v současné podobě ukazuje. --Pasky 17:35, 25. 2. 2006 (UTC)

Pasky, nezlobte se, ale já tam protiruské vyznění rozhodně necítím. Musel byste mi naznačit, co Vám tak připadá - řeknete-li A, měl byste také dodat B! To že Rusko (společně s Rakouskem a Pruskem) zcela vymazalo Polsko z mapy Evropy? Vždyť to je pravda! Co jiného se Vám nelíbí? A to jsem se ani nezmínila, v jakém postavení žili ruští mužici za Kateřiny - byli například prodáváni jako otroci a její zákony to utvrdily!!

Kateřina byla taková, jaká byla - mimo jiné to nebyla Ruska!! Rozhodně pak nebyla osvícenou panovnicí, všechno to opravdu byla jen a jen póza - to najdete v seriózních vědeckých pojednáních. Byla úspěšnou vládkyní a velkou ženou, ale mezi ní a Petrem Velikým na trůně bylo dost rozdílů . Jemu šlo na rozdíl od ní skutečně o Rusko, ona chtěla jen vládnout a osud jí zavál do Ruska.

Otcovství Pavla je opravdu složitou záležitostí, ale nejvíce indicií ukazuje na Saltykova (viz Paměti). Ostatně v předchozím textu nic více nebylo - na to tu opravdu není místo.

Já s Vaším zpochybněním rozhodně nesouhlasím! V tom článku byly mraky chyb a zkreslených tvrzení, o mylných datacích ani nemluvě. Takže mě překvapuje, že to Vám nevadilo. Rozhodně jsem ho tak nemohla nechat. Před časem jsem přečetla o Kateřině dost knih i pramenů, takže o tom něco vím. Zdravím Di

Omlouvám se, napsal jsem poměrně rozsáhlou odpověď, ale nějak se zřejmě neodeslala a teď už se mi to nechce psát znovu; v kostce - z souhrnu editací jsem nevěděl, že jste to psala Vy, chtěl jsem tou šablonou právě zejména Vás upozornit, abyste ten článek zkontrolovala (bylo by možná dobré oddělovat podpis od souhrnu třeba dvěma pomlčkami). Stále se mi nelíbí to hodnotící tvrzení, ale nemám přehled o názorech mezi odbornou veřejností, a ani další fakta netroufám bez bližšího studia pramenů nějak diskutovat, takže šablonu stahuji. --Pasky 19:16, 25. 2. 2006 (UTC)

Nemusíte se omlouvat, mě jen trochu naštvalo, že mi připisujete protiruské vyznění - připomělo mě to, jak se mi někdo jiný snaží přičíst řeckou propagandu a nenávist k latině. Já se fakt snažila dát ten článek trochu do pořádku. Neříkám, že je to definitivní text, to rozhodně ne. Asi Vás můj (a řady historiků) pohled na Kateřinu zklamal. Byla prostě taková, jaká byla. Ostatně nikdo není ideální na 100 %. To jí rozhodně neubírá na velikosti. Díky za to odstranění šablony a do smrti dobrý. Di --62.245.77.206 19:29, 25. 2. 2006 (UTC)

P.s. Moje podpisy jsou opravdu trochu zmatené, ale s tím nic nenadělám.

Názvy protitureckých válek[editovat zdroj]

Nejsem sice odborník, ale nadpisy-názvy protitureckých válek Kateřiny Veliké se mi zdají matoucí. Podle mne byla válka v letech 1768-1774 pátou rusko-tureckou válkou a v letech 1787-92 šestou. Pokud by mělo být nevhodné je pojmenovat správnými názvy, tak bych se klonil k tomu, aby se ty sekce přejmenovaly na První protiturecká válka Kateřiny Veliké a Druhá protiturecká válka Kateřiny Veliké. Jinak takhle to mate a zdá se, že do té doby Rusko proti Turkům neválčilo.

Pokud se k tomu nikdo zhruba do měsíce či dvou nevyjádří, ty názvy přepíšu.--Beregund 20. 6. 2011, 13:43 (UTC)