Diskuse:Josef Čermák (meziválečný politik)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je nějaký zdroj k tomu, že Josef Čermák (meziválečný politik) a Josef Čermák (poválečný politik) jsou dvě různé osoby ? Podle webu poslanecké sněmovny se jedná o jednu osobu. --Jowe 1. 11. 2011, 11:49 (UTC)

Ahoj díky za dotaz,

když někdo zakládal elektronickou podobu databáze poslanců na webu poslanecké sněmovny, tak všechny lidé stejných jmen nacpal do jednoho "fochu". Všimni si že příznačně u takových zdvojených záznamů chybí údaje o datu narození. [1] nebo třeba zde [2]. Našel jsem to za poslední týdny několikrát a už dopředu mi to avízuje, že patrně jde o nějakou mechanickou chybu při elektronickém zápisu na portálu sněmovny. V takovém případě se pak snažím zjistit, zda jde o jednu nebo dvě osoby. V tomhle případě jsem k tomu dospěl následovně: 1) Josef Čermák (meziválečný politik) byl roku 1929 vyloučen z KSČ při nástupu Gottwalda. Není pravděpodobné, že by se do strany, kterou Gottwald ovládal po příštích 24 let, vrátil a v 50. letech za ni zasedal v parlamentu, 2) Josef Čermák (poválečný politik) je evidovanej jako poslanec za Plzeňský kraj [3], zatímco ten předválečnej byl zvolen v 9. volebním kraji ([4]), tedy Českobudějovicko. Navíc je tu podivná mezera mezi fungováním v parlamentu v letech 1925-29 a v letech 1954-1964. Chápu, že to jsou jen náznaky a nic z toho není úplně tvrdý důkaz, ale zkušenosti desítek předchozích článků mi spíše naznačují, že to jsou dvě osoby.... Pokud by si měl třeba doma nějakou literaturu k dějinám komunistického hnutí apod. tak to prosím určitě zkus nějak křížově prověřit. Díky, --Davcza 1. 11. 2011, 12:09 (UTC)

Ještě jsem tady našel jeden exemplární příklad, jak ta databáze psp občas dává dohromady jmenovce, [5], --Davcza 1. 11. 2011, 12:18 (UTC)