Diskuse:Jiřího kříž

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Pod povelem" by chtělo ještě počeštit, ale hlavně mám obavy, že řád se opravdu jmenuje primárně po králi a světec je druhotný (jinak by přece byl i v anglickém názvu) - a genitivní "kříž Viktorie" zní taky hodně divně (na Googlu ani jednou, zato "Viktoriin kříž" přes 60). Bylo by záhodno prokonzultovat s nějakým heraldikem nebo aspoň knihou, aby Wikipedie neobjevovala Ameriku a neznovuvynalézala kolo. --Malýčtenář 10:31, 24. Kvě 2004 (UTC)

Určitě máte pravdu. Vymyslete tedy vhodný název hesla a opravíme to. -- Vít Zvánovec

Pokračuji zde v diskusi, kterou jsem počasl emailem s Víťou Zvánovcem. Tak ten svatý musí jistě pryč, jde jen a výlučně o krále (stejně jako u Viktorie; Jiřího kříž mne napadl taky, ale připomínalo mi to jiříkovo vidění...). V každém případě by to měl být kříž a ne řád, myslím si. Ale mám nápad. Vzpomínám si, že na českém internetu existují stránky, které se zabývají historií čs. letců v RAF za druhé světové války (asi www.cs-letci.wz.cz a www.valka.cz, musím to najít), já bych se na to v neděli podíval, jestli tam něco není. Do té doby bych ten kříž považoval za provizorní (tedy ten název). -- -jkb- 06:27, 25. Kvě 2004 (UTC)

Nějaké podobné už jsem včera (vy)googloval a nic nenašel; problém je v tom, že George Cross je přece pro civilisty :-) Maximálně jsou na faleristických stránkách nějaké maily, kde by mohli (odpo)vědět a nemuseli. Tady narážíme na meze toho, co se dá wikipedizovat z hlavy, respektive z netu: nejde o to nějaký byť "vhodný" název vymyslet, ale zjistit, jaký už je používán mezi odborníky; a to asi nepůjde bez podstatně náročnějšího pátrání offline ať už po knihách nebo lidech. --Malýčtenář 08:50, 25. Kvě 2004 (UTC)
Jo, to s tím civilním je pravda. K rešerším offline se ale asi nedostanu, bydlím v Berlíně. Snad by se měl prozatím používat název Kříž Jiřího nebo Jiřího Kříž, jak taky navrhl VZ, prostě bez toho svatého, než se tohle vyřeší. Nemělo by něco vědět např. ministerstvo obrany, ty maj přeci taky spoustu metálů a měli by s nima umět zacházet. V této souvislosti ještě k té civilní povaze kříže: to je tak, ale viz text: byl udělován civilistům za války, a taky vojákům mimo boj, takže tak trochu ... -- 149.225.150.38 09:34, 25. Kvě 2004 (UTC)
Sorry, to jsem byl já, zapomněl jsem se prihlásit. -- -jkb- 09:38, 25. Kvě 2004 (UTC)

Přešel jsem od slov k činům. Snad tentokrát šťastně. -- Vít Zvánovec 17:28, 26. Kvě 2004 (UTC)