Diskuse:Ještěd

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"...v roce 1968 se zde také odehrála významná část okupace...". Tato formulace je myslím značně nesrozumitelná. Co že se na tom Ještědu v roce 1968 vlastně stalo?? V jakém smyslu se zde "odehrála okupace"? --Jungwirth 20:26, 31. 1. 2007 (UTC)

Podařilo se mi najít tohle:
[1] vznik Svobodného studia SEVER v srpnu 1968
[2] "O jeden den déle vysílalo Svobodné studio Sever v Liberci. Do éteru se dostalo 25. srpna ráno díky průmyslové televizi a technice ze skladů Libereckých výstavních trhů. Studio sídlilo přímo na vysílači Ještěd a provozovali ho dva technici a rozhlasový redaktor Miroslav Hladík. Sedmadvacátého srpna v něm živě vystoupil herec Jan Tříska a pozdější prezident Václav Havel."
[3] "Protože již v době požáru byl Ještěd významným telekomunikačním bodem, vyrostla záhy vedle ještědského kříže a horní stanice lanové dráhy provizorní vysílací stanice; není bez zajímavosti, že právě z ní hovořili v době sovětské okupace Československa v roce 1968 herec Jan Tříska a budoucí prezident České republiky Václav Havel. Tuto událost dnes připomíná pamětní tabulka na posledním zbytku základů bývalé vysílací stanice."
Teď už to "jen" vhodně začlenit do článku. --Jx 20:37, 31. 1. 2007 (UTC)


Výstupy na vrchol[editovat zdroj]

Tato kapitola mi není jasná. Roku 1922 vystoupil Rudolf Kauschka s druhy na vrchol 12× během jediného dne. Je to sice hezké, ale odkud to bylo, 12 x za z Liberce od nádraží, nebo 12× za den šlápl na vytyčení vrcholu, a vždy sešel o metr? Ono s výstupy na vrchol je to vždy těžké, když není uvedeno, odkud na kam. Opravdu můžu sejít metr pod vrchol a mít z výstupů legraci.--Mirek256 11. 11. 2009, 16:53 (UTC)

Pripominka to je logicka, bohuzel nam nezbyde nez pribehu o Rudolfu Kauschkovi duverovat. U chlapika takoveho formatu predpokladam, ze spise nez o honeni si trika mu slo o to, vyzkouset si, co dokaze. Jinak osobne v dnesni dobe za vychozi bod povazuji dolni stanici lanovky. --Jx 12. 11. 2009, 06:47 (UTC)

Úvodní odstavec je divný[editovat zdroj]

Přesněji druhá ze dvou vět odstavce je divná: "S prominencí 517 metrů (převýšení od sedla v Jeřmanicích, které ho odděluje od Jizerských hor) jde o jednu z 10 nejprominentnějších hor v Česku." Zdá se mi, že to není na hlavní encyklopedická důležitost, co asi čtenář očekává, že se na úvod dozví. 2x použití prominence/nejprominentnějších hor: pojmu, o kterém není ani asi pořádně literatura v češtině, místo čeho důležitého (=očekávaného). To už je lepší slovenská verze [4]. Podobně je divný je např. článek Vrchmezí. --Pavouk (diskuse) 24. 1. 2014, 10:42 (UTC)