Diskuse:Imperativ

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem proti přesunu. To bychom zde za chvíli přesouvali všechny články jen na základě toho, že někdo nezná primární název. Stejně nemoudrý návrh jako u dronteho. Právě proto, že jsme encyklopedie, bychom měli jako hlavní názvy měly mít ty primární (a fakt ti nebudu dohledávat, že jde o primární). --Faigl.ladislav slovačiny 26. 2. 2011, 17:39 (UTC)

To mi fakt dohledej. A tvůj tón už mě začíná dost vytáčet, zklidni se. Palu 26. 2. 2011, 17:42 (UTC)
Jinak to, co říkáš se příčí s tím, jak jsou tu pojmenovávány lingvistické články (projdi si to důkladně a uvidíš, že to je půl napůl latinské vs. české). Jestli chceš standardizaci, tak ji nejprve dohodni, do té doby bychom se měli řídit očekávatelností. Takže namístě je spíše debata co je očekávatelnější než jestli je přípustný český název. Palu 26. 2. 2011, 17:48 (UTC)
Co tě vytáčí není můj problém. No patrně sis sám nezkontroloval jak jsou pojmenovány ostatní slovesné způsoby. Mám jen strach, abychom podobným postupem neměly všechny články přejmenované podle toho „jak mluví ulice.“ Toto je lingvistický pojem, a to, že jde o očekávaný název jsi prozatím nikterak nedoložil. --Faigl.ladislav slovačiny 26. 2. 2011, 17:54 (UTC)
Prosimtě nemohli bysme se bavit jako lidi? Musíš bejt tak jedovatej, útočnej a bojovnej? To je všechno kvůli tomu, že jsem napad tvojí subjektivní argumentaci v DoSu o Luštěle? Jestli jo, tak se ti omlouvám a teď pojďme jednat normálně, jo? Teď k věci: rozkazovací způsob je taky lingvistický pojem a to, že je očekávatelnější je dané tím, že se vyučuje na základních školách a zároveň se tam většinou (až na gymnázia a možná pár škol) nevyučuje termín imperativ nebo obecně latinské termíny. To samé platí pro kondicionál/podmiňovací způsob a indikativ/oznamovací způsob. Naopak to neplatí pro odbornější termíny, které se na základkách nevyučují a nejsou tak v obecném povědomí vůbec, jako je třeba konjunktiv. Palu 26. 2. 2011, 18:34 (UTC)
Netušil jsem, že se v diskusi i zasměju :). Moje argumentace v AfD s Luštělou vychází z existujících pravidel a doporučení. Řekl jsem to stokrát a nebudu se opakovat. Pokud to nechcete pochopit, nebudu to omílat stále dokola. Jinak je absurdní, aby se články o různých slovesných způsobech jmenovaly buď tak či onak, v závislosti na tom, jestli se vyučují na základních školách a na tom, jestli je takovýto či jiný název údajně očekávaný či nikolivěk. --Faigl.ladislav slovačiny 26. 2. 2011, 18:43 (UTC)
Kdyby to bylo absurdní, tak bych ti sem nedával odkaz na tuhle kategorii, která dokládá, že se tu na tohle (aspoň zatím) vůbec nehraje a že z tohohle hlediska není vůbec důležité, jak se bude článek jmenovat. Palu 26. 2. 2011, 18:45 (UTC)
Až na výjimečné případy typu časování a skloňování jsou použity obdobné lingvistické termíny. Naopak Vy jste zcela ignoroval mnou odkázanou kategorii. Každopádně až doložíte, že jde o jednoznačně očekávanější tvar, a že máte pro tento přesun podporu, pak bude o čem se bavit. Howgh --Faigl.ladislav slovačiny 26. 2. 2011, 19:06 (UTC)
Odborný lingvistický termín je přece i rozkazovací způsob. Palu 27. 2. 2011, 13:35 (UTC)
Viz Kategorie:Slovesné způsoby. --Faigl.ladislav slovačiny 27. 2. 2011, 21:15 (UTC)
Já bych tě nerad zase naštval, ale tvoje argumentace není v pořádku. Ta kategorie nic nedokládá. Palu 27. 2. 2011, 21:23 (UTC)