Přeskočit na obsah

Diskuse:Ilumetské krátery

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podle toho, co jsem našel na [1], měly by ležet pouze na území Orava. Z té vesnice už toho moc nezbylo (pokud tam vůbec někdy nějaká vesnice byla), ale pořád tam stojí původně nádražní domek, který je obýván. Takže za osadu bych to klidně považoval. Miraceti 7. 4. 2009, 10:19 (UTC)

Podle údajů Státního střediska ochrany přírody je to zase území Veriory. Podle Ministerstva životního prostředí je to na hranici obou obcí. --Mmh 7. 4. 2009, 11:14 (UTC)
Že by byly jen na území Veriory, je úplný nesmysl, zvlášť Sügavhaud je daleko od hranice uvnitř obce Orava. Ten největší je blízko hranice, ale stále na území Oravy. A třetí (a čtvrtá Tondihaud, v našem článku ani nezmíněná, protože tento název není zmíněný ani v uvedené referenci) prohlubenina, u které se neprokázal meteoritický původ a není ani státem chráněna, je taktéž na území Oravy. Nevím, z čeho ty úřady čerpaly. Z katastrálních map asi ne. Budeme opakovat jejich chybu? Miraceti 7. 4. 2009, 11:46 (UTC)
No, nevím. Možná se jedná o rozlohu toho chráněného území, které zasahuje na území obou obcí. Víš co, zkusím to dohledat ještě v tom nejúřednějším registru všech přírodních i kulturních památek, tam je to včetně katastrálních čísel, tam by chyba být neměla (zatímco v té interaktivní mapě třeba může být chybně zaznamenána poloha hranic obcí, zrovna včera jsem tam nějaké nepřesnosti našel, když jsem se snažil lokalizovat jednu zaniklou vesnici). --Mmh 7. 4. 2009, 11:53 (UTC)
Jsem nahrán, ten registr je jen o kulturních památkách, nějak jsem si ho špatně pamatoval. Někde ale musí být něco podobného i pro přírodní památky, jdu hledat. --Mmh 7. 4. 2009, 11:59 (UTC)
Napsal jsem tam "na pomezí". Napadá mě, že to může být taky způsobeno tím, že těch děr má být v kraji povícero (meteoritický původ ale u nich prokázán nebyl). Je možné, že některé z těch uvažovaných skutečně leží mimo obec Orava. Ale dohledat to asi půjde těžko. Můžu zkusit ještě ve fotkách najít ofocené mapky z informačního centra. Třeba tam něco objevím.
To chráněné území nebude nijak velké, bude nejspíš zahrnovat jen díru a valy okolo, ne více než 100 m v průměru. Jinde není důvod něco tam chránit. V okolí je nijak nevýjimečný les a bažina. Miraceti 7. 4. 2009, 12:05 (UTC)
"Na pomezí" je šalomounské řešení, nechme to tak. Mezitím jsem našel ten správný registr a v něm záznam o kráterech, který je jasně přiřazuje obci Veriora. --Mmh 7. 4. 2009, 12:58 (UTC)
Jak říkám, je to nesmysl. Podíval jsem se do těch dokumentů, na které je na té stránce odkazováno a našel jsem [2] a [3], kde se u Ilumetských kráterů zmiňuje jen Orava. (Nikde jinde jsem zmínku o Ilumetsa nenašel.) Prostě binec na úřadě... Miraceti 7. 4. 2009, 13:51 (UTC)
Jojo. Takže v článku nechme pomezí. Nemám teď čas na korespondenci s estonským ministerstvem životního prostředí, abych je doháněl k nápravě. --Mmh 7. 4. 2009, 14:08 (UTC)
Mimochodem, na registru životního prostředí to už opravili, teď tam mají obec Orava. --Mmh (diskuse) 19. 9. 2012, 14:32 (UTC)