Diskuse:Humanismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ten seznam humanistů mi připadá (1) špatně definovaný - lze do něj napsat skoro kohokoli, slovo humanismus samo připouští strašně moc pojetí (marxismus je humanismus atd.) a (2) míchající jablka s hruškami - jsou tam renesanční učenci vedle moderních myslitelů a antických filozofů, kteří vůbec netušili, že jsou humanisty...

Návrh: Buď smazat bez náhrady, anebo se omezit na ty renesanční humanisty, což je ještě tak nejšíře přijatelná kategorie. --Jan Spousta 15:00, 31. 10. 2005 (UTC)

Myslím si to samé, ale nechtěl jsem do toho původnímu autorovi zasahovat, takže jsem jen drobně seznam upravil. Zařazovat antické filosofy mezi humanisty je podle mého názoru pitomost. Nejlepší by bylo buď rozdělit seznam na dva - na renesanční humanisty a na pozdější humanisty (s důrazem na filosofy a nikoliv umělce) nebo ponechat jen humanisty renesanční. --Birda 15:22, 31. 10. 2005 (UTC)

OK, realizoval jsem to, na čem se oba shodneme. --Jan Spousta 15:29, 31. 10. 2005 (UTC)

Šablona:Upravit: Podle mého názoru je třeba upravit obsah i styl. V současné době to vypadá jako trochu nesourodé školní poznámky s některými zvláštními formulacemi, či neobratnými překlady, nikoliv jako logicky uspořádaný encyklopedický článek. (např. „Kdy? 14. - 16. stol“, „...sféra které je rozšířena pro zahrnutí celého lidského národopisu...“ a podobně)) --Aleš Tošovský 08:15, 6. 2. 2007 (UTC)